Notícia

Cs planteja l'aplicació 'immediata' del 155 a Catalunya al seu programa electoral

El partit taronja proposa actualitzar la Constitució per reforçar les competències de l'Estat

Cs ha publicat aquest dimarts al matí el seu programa electoral que té com a primer punt l'aplicació "immediata" de l'article 155 a Catalunya "fins assegurar el restabliment de la Constitució".

"No podem tolerar durant més temps que Torra i els separatistes utilitzin les institucions públiques per generar odi i enfrontament entre catalans", assegura el text. Cs ha difós el programa electoral, un document de 175 punts organitzats en catorze apartats, el cinquè dia de campanya electoral del 28-A.

La formació presidida per Albert Rivera també proposa actualitzar la Constitució per reforçar les competències de l'Estat i reformar el sistema de finançament autonòmic.

Concretament, en el primer apartat, 'Defensar la unitat d'Espanya i garantir la igualtat de drets de tots els ciutadans', també proposa prohibir que "qui s'escapoleixi de la justícia pugui presentar-se a les eleccions", un punt on fa referència explícita a Carles Puigdemont i a la resta d'exconsellers a l'estranger.

"Amb Cs perdran automàticament el càrrec" i no podran beneficiar-se "de finançament a càrrec als pressupostos públics". També vol actualitzar els delictes de sedició i rebel·lió al Codi Penal i reforçar el mecanisme de l'euroordre. 

Sobre el control als Mossos d'Esquadra, vol reforçar els instruments per fer-ho a través de la Llei de Seguretat Nacional i la d'Estabilitat Pressupostària "per assegurar que la feina dels Mossos d'Esquadra correspon a la defensa lleial de la Constitució" després dels fets d'octubre de 2017. Cs també es compromet a eliminar les diputacions provincials i fer que s'integrin a l'administració autonòmica. 

El partit de Rivera vol aprovar una "llei de llengües" que garanteixi "que es pot estudiar, treballar i retolar el negoci en espanyol a tota Espanya" i fer que el coneixement de les llengües cooficials autonòmiques siguin "mèrit" i mai "requisit" per accedir a una feina pública.

També promet una llei electoral per dificultar l'accés dels partits nacionalistes al Congrés amb un tall electoral del 3%, millorar-ne la proporcionalitat i desbloquejar les llistes electorals. També parla de suprimir els aforaments i prohibir que els imputats per corrupció siguin candidats. 

Cs vol impulsar la reforma del finançament autonòmic per aconseguir "un model més just equitatiu i transparent" i acabar amb el concert econòmic basc. També es compromet a impulsar una llei de víctimes del terrorisme que perseguirà els "actes d'enaltiment" i "la humiliació a les víctimes". "Multarem els responsables i prohibirem que les administracions que hi donin suport puguin accedir a contractes o subvencions públiques", afirma. 


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.268.171 missatges
  • 220.050 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat