Notícia

Un comissari de CNP assegura que el dispositiu dels Mossos estava dissenyat per permetre el referèndum

També assegura que l'actuació de la Policia Nacional va ser "quirúrgica"

El cap de la unitat central de la comissaria d'informació de la Policia Nacional ha assegurat aquest dimarts al Tribunal Suprem que el dispositiu dels Mossos d'Esquadra estava dissenyat per què el referèndum de l'1-O "es portés a terme". "El dispositiu era per a una votació normal", ha assegurat.

Es tracta d'un comissari principal que va estar comissionat a Barcelona la tardor del 2017 i que va coordinar el servei d'informació del cos a la demarcació barcelonina.

El comissari ha defensat que l'actuació de la Policia Nacional en els col·legis de Barcelona va ser "quirúrgica" i que es van trobar "resistència de caràcter subversiu". A més, a preguntes de l'advocat de Forn, Xavier Melero, ha dit que no tenia coneixement que els Mossos distribuirien binomis als col·legis i que els dies previs no van donar cap indicació als agents que estaven al seu càrrec que haurien d'actuar a requeriment de la policia catalana.

El comissari principal es va desplaçar a Barcelona –hi va arribar el 17 de setembre del 2017- per fer-se càrrec dels agents no uniformats que van participar en les intervencions des de l'àra d'informació. El comandament ha admès que està sent investigat pel jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona per l'actuació de la Policia Nacional a la seu de la CUP el 20-S.

A preguntes de la fiscalia, el comissari ha explicat que ja el dia 25 de setembre li faciliten un llitat dels col·legis previstos a tot Catalunya, i que a partir d'aleshores els van començar a "revisar" i fer una "sectoralització" per districtes, tot designant un responsable de l'àrea d'informació per a cadascun d'ells. "Eren criteris de seguretat", ha assegurat.

El comandament ha respost al fiscal que els plans d'actuació estaven "penjats a internet" i que va traslladar als agents que tenia sobre la seva responsabilitat la directriu de la Secretaria d'Estat de Seguretat els dies abans de l'1-O.

Però en resposta a l'advocat de Forn, Xavier Melero ha dit que no sabia amb anterioritat a l'1-O que hi hauria binomis dels Mossos, que és a les vuit del matí quan sap que els mecanismes de coordinació amb els Mossos no funcionaran i que en les instruccions que dona als seus agents els dies 29 i 30 no va fer cap referència a que havien d'actuar a requeriment de la policia catalana.

També a preguntes de Melero, ha admès que va saber "a posteriori" de la jornada que els Mossos van sol·licitar suport d'ordre públic a les 09.11 del matí, tot reconeixent que a partir de les vuit ja estaven intervenint. El comissari també ha respost a Melero que l'1-O van fer "moltes altres coses que no estaven" al pla d'actuació que el seu cos va presentar a la fiscalia, i que el dia 29 ja estava organitzant la "revisió" dels col·legis.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.298.346 missatges
  • 221.186 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat