Notícia

El PDeCAT replica a Sánchez que una consulta sobre l'autogovern ha d'incloure l'opció de la independència

Bonvehí descarta una dissolució de la formació per l'arribada de la Crida

El president del PDeCAT, David Bonvehí, ha assegurat que la seva formació "no descarta" un referèndum sobre l'autogovern a condició que aquesta consulta també inclogui una pregunta sobre la independència de Catalunya. El líder dels demòcrates ho ha dit en una entrevista a 'Rac 1' i en resposta a la proposta del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que, segons publiquen 'La Vanguardia' i 'El Periódico', farà una proposta en tres fases que acabarà en una votació.

"No descartem que en un referèndum es pugui preguntar si es vol més autogovern, però en tot cas, als catalans se'ls ha de donar l'oportunitat de votar sobre si volen independència sí o no", ha afirmat. D'altra banda, ha descartat una dissolució del PDeCAT per l'arribada de la Crida i ha confiat que l'espai polític impulsat per Carles Puigdemont serà "un paraigua del món independentista". 

El PDeCAT va reunir aquest divendres la seva direcció executiva durant més de dotze hores per perfilar l'estratègia de la formació a "dos o tres anys vista", ha explicat el dirigent demòcrata. "No podem obrir el meló sobre si el PDeCAT ha de desaparèixer o no. Estem convençuts que tindrà llarga durada i no tenim cap intenció de dissoldre'ns". Bonvehí ha assegurat que s'esperarà a "veure què és exactament la Crida", que mostrarà les seves línies mestres el 27 d'octubre, i ha dit que espera compartir-hi una estratègia conjunta. 

Sobre el pla del president espanyol, que preveu una primera fase per calmar les tensions amb la Generalitat; una segona on es faria una proposta "política" a Catalunya, i finalment, una tercera amb una "votació" sobre la reforma, Bonvehí ha apuntat: "Estem d'acord que s'ha de posar solució política sobre la taula i que al final els catalans hauran de votar". 

"El primer que necessitem és que Pedro Sánchez posi sobre la taula una solució concreta", ha reiterat, abans d'afegir que "tornar a la normalitat", com demana la primera 'fase' proposada pel cap de l'executiu espanyol, passa perquè el govern de Sánchez "faci tot allò que pugui per treure la gent de la presó". "Som molt conscients que l'autogovern i la independència no es poden resoldre abans dels pressupostos, però sí que hem de conèixer la proposta de Sánchez i començar la negociació política", ha reblat. 

Alhora, el líder demòcrata ha remarcat que "Catalunya encara viu moments molt difícils" i ha condicionat qualsevol suport dels seus vuit diputats al Congrés als pressupostos generals de l'Estat a un "canvi d'ordres" del govern espanyol a la Fiscalia a i l'advocacia de l'Estat pel que fa als processos judicials oberts contra els líders independentistes. "Amb la situació actual", remarca, "votarem no", als comptes de l'executiu socialista. Una negativa que, ha recordat, comportaria que aquests pressupostos no tiressin endavant. 

Sobre la pèrdua de la majora independentista al Parlament de Catalunya, Bonvehí ha assegurat que la seva formació, integrada al grup parlamentari de Junts per Catalunya, "està disposada a arribar acords amb altres formacions polítiques que defensin els drets democràtics i a obrir el ventall d'acords puntuals" a la cambra, per tal de mantenir el govern, com a mínim, fins a la sentència de l'1-O.

Preguntat sobre si el PDeCAT apostarà per aprovar els pressupostos espanyols per tal que el PSC voti a favor dels comptes del Govern, ha dit que sense un canvi de la posició "en matèria judicial" de l'executiu espanyol, "aquesta opció queda descartada".


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.298.200 missatges
  • 221.180 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat