Notícia

Milers de persones fan front a l'amenaça feixista i secunden la manifestació de la Comissió 9 d'Octubre

L'itinerari de la marxa canvia per la presència d'ultres d'España 2000 i Alianza Nacional a la plaça Sant Agustí

La manifestació vespertina convocada per la Comissió 9 d'Octubre a València ha iniciat la marxa amb l'afluència de milers de persones –15.000 segons l'organització– que no han renunciat a secundar la convocatòria malgrat l'oratge i la presència d'individus d'extrema dreta que amenaçaven de tornar a boicotejar la marxa.

El gran dispositiu policial desplegat a la plaça de Sant Agustí, el punt d'inici de diverses manifestacions a València, ha aïllat els simpatitzants d'España 2000 i Alianza Nacional, que des de les 16.30 hores s'han quedat a la zona i han renunciat a celebrar la seua convocatòria. Des de les 18.30 hores, la gent ha omplit el carrer Xàtiva des de l'estació del Nord fins a la plaça de Sant Agustí, això no obstant, davant la presència dels ultres a última hora s'ha canviat l'itinerari i la capçalera s'ha ubicat a la zona de l'estació per a mamprendre el carrer Colom.

Amb càntics com ara "els carrers seran sempre nostres", "visca la classe obrera" o "Guillem Agulló, ni oblit ni perdó", els membres de la Comissió 9 d'Octubre han fet el recorregut que després de quasi dues hores ha finalitzat en plaça Amèrica (Fotogaleria). Diverses figures polítiques s'han deixat veure, com ara el síndic de Compromís, Fran Ferri, i altres diputats de la coalició com ara Mónica Álvaro i Josep Nadal. També alguns membres de Podem s'han acostat a la manifestació, entre ells, el seu líder, Antonio Estañ.

La capçalera de la manifestació convocada per la Comissió 9 d'Octubre. / DIARI LA VEU

La marxa ha arrancat amb la muixeranga i una forta presència d'agents de la Policia que han blindat els accessos. Tanmateix, a les voreres hi havia presència d'ultres que proferien insults i provocacions que en alguns moments han rebut resposta per part dels manifestants.

Des d'alguns balcons s'han despenjat banderoles increpant els assistents que tot i l'amenaça de pluja i la presència de simpatitzants d'España 2000 i Alianza Nacional a escassos metres han respost amb una afluència massiva.

La gran tensió que s'estava vivint l'hora d'abans d'inici de la manifestació, ha preocupat al delegat del govern, Juan Carlos Fulgencio, i per això, ha volgut desplaçar-se fins a la plaça Sant Agustí per a comprovar que el dispositiu policial estava controlant els intents dels grups d'ultradreta de rebentar la concentració de la Comissió del 9 d'Octubre.

Encara que els episodis violents de l'any passat no s'han tornat a repetir, el nerviosisme entre els manifestants, periodistes i la gent que es trobava fora del recorregut es palpava en l'ambient tot i els més de 1.500 agents de policia suportats pels helicòpters que es troben sobrevolant la ciutat de València. La protecció ha donat els seus fruits i ha permés que la Comissió 9 d'Octubre poguera concloure el recorregut sense registrar cap incident greu.

La Comissió 9 d'Octubre, satisfeta 

Els organitzadors de la manifestació més veterana de la diada del País Valencià s'han sentit satisfets en veure la reacció que ha tingut la gent després de les amenaces que han proliferat dels grups d'extrema dreta. De fet, uns minuts després d'arrancar la concentració, el president d'Acció Cultural (una de les integrants de la Comissió 9 d'Octubre) ha manifestat que "la campanya d'eixos grupuscles ha fet l'efecte contrari i la gent ha eixit al carrer a dir 'prou' i a combatre les amenaces a les llibertats".

Així mateix, s'ha mostrat convençut que el "poble valencià vol avançar cap al futur" i aconseguir una millora en diversos àmbits com ara l'educació, el finançament i el benestar social. "Ja està bé de xantatges. La gent ha dit prou i ha eixit malgrat la pluja", ha sentenciat.

"Nosaltres som el futur"

Una de les protagonistes de la jornada ha sigut Betlem Agulló, germana de Guillem Agulló, qui ha tancat l'esdeveniment amb la lectura del manifest. "Nosaltres som el futur, ells el passat", ha indicat fent referència als integrants de l'extrema dreta que han volgut boicotejar la concentració en diversos moments.

Agulló ha titllat aquest 9 d'Octubre com un "punt d'inflexió" en el qual "el poble valencià s'alça" per a reclamar un millor finançament; "igualtat lingüística i respecte als drets lingüístics"; el dret foral valencià, o polítiques respectuoses amb el medi ambient, entre altres reivindicacions.

Així mateix, ha criticat que s'haja decretat "presó per a càrrecs electes per celebrar un referèndum" i també per a "artistes i cantants", per la qual cosa ha exclamat "presos polítics, llibertat". També ha exigit que es derogue la llei mordassa i que es respecte el "dret a decidir".


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.298.225 missatges
  • 221.180 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat