Notícia

Buch exigeix a Grande-Marlaska que s'autoritzi la seguretat per a Puigdemont 'amb garanties i rapidesa'

El conseller envia una carta al ministre argumentant que l'expresident 'té dret' a tenir protecció 'per llei'

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha exigit per escrit al ministre espanyol de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, autoritzi i no posi esculls a l'atorgament de seguretat i protecció policial per a l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, a Bèlgica. En una carta enviada aquest divendres, el conseller "confia" que el govern espanyol, a través dels ministeris d'Exteriors i de l'Interior, "donin tràmit davant les autoritats belgues a la petició de la Generalitat de Catalunya, així com que des del seu ministeri es facilitin els tràmits per al trasllat de les armes reglamentàries dels agents que han de prestar el servei de seguretat" a Puigdemont.

"Esperem que es podrà resoldre amb garanties i rapidesa un dret que la llei reconeix al molt honorable senyor Puigdemont, i que afecta a un dret tan fonamental com la seva pròpia seguretat", afegeix Buch. 

A l'escrit, el conseller recorda la petició que ja va fer el passat 7 d'agost per demanar "que la Secretaria d'Estat de Seguretat donés les instruccions necessàries per a l'efectiu compliment del servei de seguretat" per a Puigdemont a Waterloo, "de conformitat amb el previst en la Llei 6/2003, de 22 d'abril, de l'estatut dels expresidents de la Generalitat".

Davant la negativa del ministeri al·legant que Puigdemont es troba "fugit de la justícia", Buch ha optat per remarcar al ministre que "els expresidents de la Generalitat de Catalunya tenen reconegut per llei el dret a gaudir dels serveis de seguretat necessaris per a les seves funcions" i que "l'única excepció a aquesta previsió és que l'expresident renunciï o el Parlament de Catalunya mitjançant majoria qualifica de dos terços prevegi la seva remoció".

Així mateix, assenyala que els expresidents "poden gaudir dels drets que tenen reconeguts per llei en territori català o fora d'ell, atès que no existeix limitació territorial alguna en la normativa corresponent, i, per tant, els expresidents poden residir en l'exterior sense que això sigui contrari al principi de territorialitat de les competències de la Generalitat previst en l'Estatut d'Autonomia de Catalunya". 

Però el conseller també ha volgut rebatre la condició de "fugit" que el ministeri atorga a l'expresident. Després de recordar les indicacions que el Tribunal Suprem ha donat en referència a Puigdemont, es recorda que "una vegada declarada la rebel·lia, la Sala Segona del TS, el 19 de juliol de 2018 va retirar les euroordres europees, per la qual cosa, a efectes europeus el senyor Puigdemont no es troba fugit, atenent a la falta d'una requisitòria internacional".

A més, matisa que Puigdemont es troba "personat amb lletrat i procurador en la causa especial que contra ell davant la Sala Segona del TS des del 27 de març de 2018, fet que no seria conforme o concordant amb la condició de fugit". "Recordem doncs, que és fugit aquell que se sostreu completament a la justícia i la mateixa desconeix on es troba, no sent est el cas que ens esdevé, ja que el Tribunal coneix el lloc on es troba el molt honorable senyor Puigdemont", sentencia a la carta.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.251.924 missatges
  • 219.480 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat