Notícia

Llarena tanca la instrucció de la causa pel procés i suspèn Puigdemont, Junqueras, Sànchez, Romeva, Rull i Turull

El magistrat deixa a mans del Parlament la possibilitat de substituir-los temporalment per altres membres de les llistes

El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha tancat aquest dilluns la instrucció de la causa del “procés” per als investigats que té a la seva disposició, ha declarat en rebel·lia els que es troben a l’estranger i ha decretat la suspensió per a càrrec públic de Puigdemont, Junqueras, Sànchez, Romeva, Rull i Turull. Són tots els que mantenien l’acta de diputat menys Comín, que de moment en disposa perquè encara pot recórrer contra la interlocutòria de processament.

Ho ha fet a través de vuit interlocutòries on el jutge també deixa a mans del Parlament la possibilitat de substituir els diputats per altres membres de les respectives llistes electorals.

Per a suspendre’ls, Llarena invoca l’article 384 bis de la Llei criminal (inclosa a la reforma de 1989 i pensada per a casos de terrorisme) que estableix que els investigats per delictes de terrorisme o rebels perden el seu càrrec un cop s’hagi signat la interlocutòria de processament i s’hagi decretat la presó provisional.

La decisió podria obrir ara un conflicte entre el Tribunal Suprem i el Parlament de Catalunya, que en el seu reglament estableix que per a una suspensió d’un diputat cal que el ple “ho acordi per majoria absoluta”.

És el punt i final de la instrucció que va obrir el 31 d’octubre del 2017 i que posa ara les bases del judici per rebel·lió, malversació i desobediència per als processats que estan a l'Estat. Són 18 persones, tots els investigats menys Carles Puigdemont, Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret, Clara Ponsatí, Marta Rovira i Anna Gabriel, als qui declara en rebel·lia i per a qui decreta que s'obri una peça separada. 

Pel que fa als 18 processats, el jutge els emplaça perquè compareguin davant el tribunal en un termini de quinze dies i recorda que totes les seves resolucions poden ser revisades per la Sala d’enjudiciament del Suprem. La suspensió dels diputats i la interlocutòria de conclusió de la instrucció no es poden recórrer davant el propi Llarena, malgrat que les defenses poden demanar que s’anul·lin aquestes interlocutòries presentant escrits a la Sala Penal del Tribunal Suprem. 


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.241.061 missatges
  • 219.121 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat