Notícia

Podem i sindicats andorrans convoquen una acampada contra l'augment del preu del lloguer al Principat

Denuncien que la situació ha obligat a algunes persones a marxar a viure a la Seu d'Urgell

La plaça del Poble d'Andorra la Vella acull des d'aquest dimarts, i durant 24 hores ininterrompudes, una acampada per protestar contra l'increment del preu del lloguer al Principat. La mobilització ha estat convocada per Podem Andorra, la Unió Sindical d'Andorra (USdA) i el Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT) amb l'objectiu de reivindicar el dret a aconseguir un "habitatge digne", tal com recull l'article 33 de la constitució andorrana. Per aquest motiu, han demanat que els llogaters no hagin de pagar més de 7 euros mensuals per metre quadrat i que la resta de diners fins arribar al valor total del contracte d'arrendament es gravi via impostos. També han denunciat, a través de la lectura d'un manifest, que l'actual situació afecta tant als joves que volen emancipar-se com a persones jubilades que no tenen prou recursos per fer front a aquesta despesa i que, a més, alguns andorrans s'han vist obligats a traslladar-se a viure a la Seu d'Urgell per aquest motiu. 

Pel secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach, l'elevat preu del lloguer d'habitatges a Andorra genera una situació "molt greu", amb la qual cosa considera que cal una "solució ràpida al problema". En aquest sentit, ha demanat al govern del Principat que estableixi un topall a pagar pels arrendataris que no superi els 7 euros per metre quadrat. D'aquesta manera, segons ha explicat Ubach, la diferència de diners que restarien fins arribar al valor del contracte de lloguer es podria assolir mitjançant el gravament d'impostos i ha acabat afirmant: "El que hem d'intentar és que sigui el mateix propietari el que cofinanci a la gent que no pot llogar aquests pisos".  

En referència a la llei òmnibus en matèria d'habitatge que l'executiu andorrà va presentar la setmana passada i que preveu la creació d'un registre de pisos buits en el qual s'hauran d'inscriure obligatòriament els seus propietaris i pagar un impost anual de 5,05 euros per metre quadrat si no el volen llogar, el secretari general de l'USdA considera que és una iniciativa que "tindrà el seu resultat en 4 o 5 anys" però que ara per ara "no ens arregla res". Ubach també ha criticat el fet que hi hagi propietaris que aprofitin la renovació dels contractes d'arrendament per demanar increments en el preu que, segons ha dit, oscil·len entre els 400 i els 600 euros al mes.

Entre els assistents a l'acampada hi havia l'Adrià Ortún, de 23 anys i que va marxar de casa en complir la majoria d'edat. En el seu cas, ha pogut constatar com el preu del lloguer és cada cop més car i ha explicat que "l'única solució es anar a viure a un lloc més alt, com ara a Canillo, Ordino o alguna parròquia més alta, però això implica haver de tenir un cotxe". En aquest sentit, ha afirmat que només hi ha dues opcions: "O bé es puja el salari, o bé es baixa el lloguer", ha reblat. Per la seva banda, el president de Podem Andorra, Joan Seguí, ha destacat que un dels objectius de l'acampada és "conscienciar a la gent que ha de sortir al carrer" per defensar els seus drets davant problemàtiques com la que suposa la del preu dels arrendaments.

En el marc de l'acampada també s'ha iniciat una recollida de signatures per aconseguir que arribin a la cambra parlamentària d'Andorra dues iniciatives legislatives populars que tenen a veure amb la responsabilitat política i el sistema electoral. A més, el secretari general de l'USdA, ha mostrat el seu desacord envers les xifres estadístiques publicades aquest dilluns sobre el preu de compra d'habitatges i del sòl de béns transmesos, que es va situar al 2017, de mitjana, en 2.014,20 euros, un 2,3% més respecte un any abans. D'aquesta manera, ha afirmat que aquests valors són, al seu parer, molt baixos i que se'ls hi hauria de sumar uns mil euros més.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.283.550 missatges
  • 220.619 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat