Notícia

Torna la Flama del Canigó i es reforça com a referent nacional dels Països Catalans

Aquest any arribarà a les poblacions europees que acullen líders polítics catalans exiliats

Any rere any, la Flama del Canigó arriba a pobles i ciutats d'arreu del nostre territori gràcies a la feina de centenars de voluntaris, entitats i plataformes. És, sense cap mena de dubte, una festa arrelada i amb un fort valor simbòlic i d'identitat nacional.

Recordem que la Flama baixa des del cim del Canigó la nit del 22 al 23 de juny. Posteriorment, associacions culturals, centres excursionistes, entitats esportives, ajuntaments, colles de diables, ateneus, centres musicals, associacions de veïns, etc. s'encarreguen de transportar i rebre la Flama, amb la que s'encendran les fogueres de Sant Joan d'arreu dels Països Catalans.

Aquest any, Tradicat i Òmnium, les dues plataformes vertebradores de la iniciativa, volen donar un nou impuls a la festa de Sant Joan dotant de més eines la Flama del Canigó per arrelar-la al màxim de municipis i ciutats del país i reforçar-la com a referent nacional als Països Catalans.

En aquest sentit s'han marcat diferents objectius de cara a aquesta edició: promoure la cultura popular i tradicional com a forma participativa i de cohesió social; fer créixer els actes de rebuda de la flama a totes les comarques dels Països Catalans; facilitar l'organització de l'arribada de la Flama mitjançant les pàgines web, les trobades nacionals, el Congrés; i proporcionar materials per organitzadors, una imatge unificada, manifestos i una major projecció nacional.

Una flama carregada de valor

La flama d'enguany té doble valor simbòlic. Per una banda, el context polític i social que viu el país hi serà present en moltes de les enceses. De fet, Òmnium Cultural portarà enguany la Flama del Canigó a les poblacions europees que acullen líders polítics catalans exiliats. 

L'entitat farà arribar fora de les fronteres dels Països Catalans el foc que il·lumina les fogueres de Sant Joan. Quatre representants de la Junta Nacional d'Òmnium seran els encarregats de transportar en avió els quinqués amb la Flama del Canigó fins a Hamburg, Brussel·les, Ginebra i Edimburg. 

Per altra banda, la postal de la Flama 2018 està dedicada al centenari del naixement de la pedagoga, feminista i catalanista, Maria Aurèlia Capmany. Concretament, la postal, dissenyada pel manlleuenc Toni Donada, mostra elements de la Flama com el quinqué, les quatre barres, o la senyera, i també mostra la imatge de Capmany envoltada de llibres i presidint una manifestació catalanista per la llibertat que és fortament reprimida per l'opressió espanyola.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.284.364 missatges
  • 220.648 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat