Notícia

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua simplifica els diacrítics i deixa els 15 respectats per l'IEC

L'entitat establirà un període de tres anys durant el qual seran vigents tant la forma tradicional com la nova

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha seguit la senda de la remodelació de la gramàtica catalana feta per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i ha aprovat la simplificació de l'accentuació diacrítica. Des de la institució valenciana s'explica que la confluència en aspectes ortogràfics i gramaticals és un dels principis bàsics de la gramàtica normativa valenciana. En el cas dels accents diacrítics, s'ha decidit deixar els quinze que ja va respectar l'IEC: bé (béns), déu (déus), és, mà, més, món, pèl (pèls), què, sé, sí (sís), sòl (sòls), són, té, ús i vós. La iniciativa d'evitar divergències entre els centres codificadors ha donat també com a fruit que siguin reconegudes com a normatives les formes escrites valencianes de les lletres de l'alfabet acabades en e: efe, ele, eme, ene, erre, esse. Des de l'AVL s'indica que aquest pas permetrà "visibilitzar" les propostes "inclusives" de les lletres proposades per la institució normativa valenciana.

L'AVL ha incorporat també com a normatius l'ús sense dièresi dels derivats cultes acabats en -al (laical, helicoidal, ovoidal...), la supressió del guionet en alguns compostos (correcuita, cuitacorrents, matadegolla...) i l'ús del guionet quan un prefix precedeix una locució o una paraula ja portava guionet (pro-drets humans, ex-director general, anti-nord-americà), així com també en casos susceptibles de confusió (ex-pres). També accepta la duplicació de la r (rr) en casos en què apareix entre vocals precedida d'un prefix o d'un radical culte: arrítmia, corresponsable, erradicar o cefalorraquidi.

Finalment, l'AVL establirà un període de tres anys durant el qual seran vigents tant la forma tradicional com la nova de simplificació dels accents diacrítics. La finalitat, s'indica des de l'entitat, és permetre'n la difusió i afavorir-ne l'adaptació dels usuaris. En la resta dels punts (dièresi, guionet, duplicació de la r), l'AVL, en tres anys, revisarà i consensuarà les decisions normatives amb les altres institucions corresponents de l'àmbit lingüístic, amb l'objectiu d'aconseguir unes regles "comprensibles i aplicables".


Opina

Configuració
  • Picany 7.393 11 292 👍 1.966
    Més que simplificar és embolicar la troca.

    Ara tots els llibres catalans editats al segle XX tenen un munt d'accents mal posats.

    Valdria més que es preocupessin de fer que el català sigui ben visible en tot l'etiquetatge. Això sí que dignificaria i simplificaria l'aprenentatge del català. 
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.254.597 missatges
  • 219.580 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat