Notícia

PSPV, Compromís i Podem aproven una moció que reclama 'desmilitaritzar' la capitania general de València

La proposició no de llei insta la Generalitat a sol·licitar que l'espai tingui un ús públic

PSPV-PSOE, Compromís i Podem han aprovat aquest dimarts a la comissió de cultura de les Corts Valencianes una Proposició no de llei en la qual s'insta a la Generalitat Valenciana a sol·licitar al govern espanyol la cessió del Convent de Sant Domènec, la seu del quarter general terrestre d'alta disponibilitat de l'exèrcit, i que l'espai tingui un ús públic, es doni a conèixer a la ciutadania com un dels béns més importants del patrimoni valencià i se'n garanteixi l'accés al públic. La proposta ha sortit endavant amb el vot en contra del PP i l'abstenció de Ciutadans. 

La diputada Cs Merche Ventura ha dit que el seu partit no dona suport a la desmilitarització "però no pot votar en contra de la restauració del convent”. Ventura ha indicat que el text recull diferents propostes destinades a la conservació i millora d'aquest espai, "que des de Cs no es poden rebutjar, com la rehabilitació de l'edifici o l'obertura al públic quatre dies al mes”. En aquest sentit, la diputada ha explicat que “Cs també dona suport que el Consell insti al govern a arribar a un acord per a la cessió d'aquest espai per part del Ministeri de Defensa a les institucions valencianes”.

La PNLL, impulsada per Compromís, recorda que l'antic convent de Sant Domènec és un dels monuments amb major interès històric i artístic de la ciutat, la primera pedra del qual va ser col·locada pel rei Jaume I l'any 1239, i que entre els seus murs van viure, entre altres, els sants Vicent Ferrer i Lluís Bertran. A més del seu caràcter religiós, l'edifici va tenir una notable transcendència política per haver acollit algunes vegades les sessions de les Corts Valencianes forals.

El conjunt d'edificis, que supera els 10.000 metres quadrats de planta, inclou elements d'especial interès com ara el claustre major, considerat un dels més importants testimonis de l'arquitectura gòtica valenciana, l'aula capitular, la capella dels Reis, del segle XV, el refectori o la capella de Sant Vicent Ferrer. 

La desamortització de 1835 va fer que el convent deixés de tenir ús religiós i va començar a ser utilitzat com a instal·lació militar, ús que encara té en l'actualitat després que hi fóra instal·lada la seu de la Capitania General l'any 1839. Hi està instal·lada la seu de l'Estat Major nacional de l'Aquarterament General Terrestre d'Alta Disponibilitat, com també la residència dels oficials que dirigeixen aquesta unitat militar. 

Al claustre neoclàssic es va instal·lar l'estàtua eqüestre del general Francisco Franco des de la seva retirada de la plaça de l'Ajuntament de València, el 1983, fins al 2007, que va ser retirada en atenció a la Llei de la Memòria Històrica. 

La conservació i totes les intervencions que es facin en aquest edifici són competència exclusiva de l'estat, perquè n'és el propietari, com preveu la legislació sobre patrimoni espanyola i valenciana. El Ministeri de Defensa, com a titular de l'immoble, i el Ministeri de Cultura, com a responsable de la protecció, té l'obligació de tutelar tot allò que s'hi faci. 

La diputada de Compromís, Maria Josep Ortega, ha lamentat durant la defensa de la PNLL que tot i que el caràcter de bé d'interès cultural de l'edifici obliga a la seva obertura durant, almenys, quatre dies cada mes això no es compleix. Des de l'any 2014, hi ha dos dies de portes obertes cada any i "durant aquestes jornades l'exèrcit aprofita per a omplir de tot tipus de propaganda i apologia militar les magnífiques capelles gòtiques que circumden el claustre gòtic de l'edifici".


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Novetats

Fòrums

  • 9.226.638 missatges
  • 218.633 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat