Notícia

Un informe de l'Observatori Media.cat analitza com alguns mitjans vinculen els CDR amb la violència i el terrorisme

L'estudi recull més de 300 peces informatives i d'opinió dels principals diaris i mitjans espanyols i conclou que s'ha produït una escalada criminalitzadora

 L'Observatori Media.cat ha elaborat l'informe "CDR, un relat de terrorisme. Com es construeix un discurs per justificar la repressió" per visibilitzar el tractament que han fet els mitjans de comunicació en la cobertura de les activitats liderades pels Comitès de Defensa de la República. Segons un comunicat del Grup de Periodistes Ramon Barnils, el document recull les peces sobre els CDR publicades per 'El País', l''ABC' i 'El Mundo' i analitza el vocabulari utilitzat per descriure els comitès, tant en aquests mitjans com en notícies i articles d'opinió d'altres mitjans digitals com 'La Razón', 'El Español', 'Crónica Global', 'OK Diario' o 'El Confidencial' publicats entre el 26 de setembre del 2017 i el 12 d'abril. L'estudi conclou que, al llarg dels mesos, hi ha una escalada criminalitzadora en el llenguatge per referir-se als CDR fins a comparar-los amb la 'kale borroka' i vincular-los amb la violència i el terrorisme.

L'informe ha estat elaborat pel periodista Daniel Camon i el publica Mèdia.cat, l'Observatori Crític dels Mitjans de Comunicació impulsat pel Grup Barnils, amb el suport de la Fundació Catalunya-Fons per a la Defensa dels Drets dels Catalans.


Una escalada criminalitzadora: de "vandalisme" a "kale borroka"

Al llarg dels mesos, el llenguatge per referir-se als CDR evoluciona de manera creixent fins a comparar-los amb la 'kale borroka'. De fet, per 'El Mundo', els CDR són "les sigles darrere les quals s'emparen els promotors de les accions de 'kale borroka'" (28 de març de 2018).

El mateix diari explica que, tal com fan els grups terroristes islamistes, els CDR "capten" els participants via pàgines web.En un article, 12 vegades la paraula "violència"

A l'ABC, en un reportage (31 de març de 2018) titulat 'De las sonrisas a la 'kale borroka': el 'procés' entra en una nueva fase de violencia', situa els comitès com a grups orquestradament agressius. De fet, en aquest article s'hi repeteix fins a dotze vegades la paraula 'violència' o algunes formes derivades, com 'violentar', 'violents' i 'violentes'".

Pel que fa a l'anàlisi quantitativa, s'han analitzat les dades de les edicions digitals d''El País', l''ABC' i 'El Mundo', dels que s'han comptabilitzat el nombre de peces que fan referència als CDR i quin ha estat el seu flux de publicació. 'El Mundo' n'ha parlat en 61 ocasions, 'El País' en 81, mentre que l''ABC' en parla en 134 peces, gairebé un article diari.

L'informe també destaca que "en la majoria de peces informatives" no es dona veu als CDR i s'evita citar-los com a font. A més, analitza com s'ha produït "l'escalada verbal en la premsa digital", al mateix temps que les aparicions públiques de polítics. A la primavera hi ha diverses declaracions, com les de Miquel Iceta (PSC) que adverteix d'un possible "enfrontament civil" a Catalunya si es perpetuen els "brots de violència"; o Albert Ribera (C's), que afirma que els "preocupa la violència dels comandos separatistes", culminant amb les declaracions en roda de premsa internacional des d'Alger de Mariano Rajoy que assegura que combatrà "amb tots els mitjans judicials i policials al seu abast" l'activitat "violenta i intimidatòria" dels CDR.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Novetats

Fòrums

  • 9.225.703 missatges
  • 218.609 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat