Notícia

Llibres per Sant Jordi 2018, les propostes de Racó Català

Una selecció de llibres especial per Sant Jordi: 1 d'octubre, presos polítics i exili del govern català

Aquest any hem fet una selecció de llibres per Sant Jordi especial. Després d'un 1 d'octubre històric, les jornades interminables al Parlament dels dies posteriors, els empresonaments dels polítics catalans i l'exili de mig govern català, creiem que la lectura és més important que mai per entendre què ha passat, el perquè i cap on anem. 

Aquesta col·lecció de llibres de Sant Jordi que suggereix Racó Català és una llista que intenta donar veu totes les versions sobre el que ha passat a Catalunya durant els últims mesos. Esperem que us agradin.

 

Fora de la galàxia

De Nando Zanoguera

Foto

El dia que Catalunya proclama la independència, la Unió Europea decideix expulsar-la del club comunitari i la condemna a vagar fora de la galàxia, però en aquesta travessia del desert es produeixen una sèrie de fets que juguen a favor de la nova República.

És per això que, uns anys després, una Catalunya pròspera, rica i plena és reclamada per la UE, que vol reincorporar-la, i els catalans han de decidir amb un nou referèndum si volen reingressar-hi o no.

Títol: Fora de la galàxia
Autor: Nando Zanoguera
Editorial: Viena Edicions
Col·lecció: Narrativa
Pàgines: 320
ISBN: 978-8483309674

Comprar el llibre aquí.

 

Llei del referèndum d'autodeterminació de Catalunya, Llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República i normes complementàries

Marcos García

FotoEs recopilen en aquesta obra la Llei del referèndum d'autodeterminació, la Llei de transitorietat jurídica i la diversa normativa de rang reglamentari que desenvolupa la legislació anterior, emanades de del Parlament i Generalitat de Catalunya.

La finalitat d'aquesta obra és facilitar l'estudi de la normativa sorgida com a fruit del moviment polític sorgit a Catalunya a favor d'un referèndum d'autodeterminació, donat l'innegable atractiu jurídic que la mateixa pot tenir per a acadèmics, professionals i estudiants de Dret.

Títol: Llei del referèndum d'autodeterminació de Catalunya, Llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República i normes complementàries
Autor: Marcos García
Editorial: Autoedició
Pàgines: 112
ISBN: 978-1549901850

Comprar el llibre aquí.  

 

Els carrers seran sempre nostres

Liz Castro

FotoLa violència utilitzada per les forces de 'seguretat' espanyoles arreu de Catalunya per impedir un vot democràtic va atraure l'atenció del món. Però potser encara més la resposta digna, cívica i valenta de la gent davant les porres, les armes i la violència. Ara que els fets que tots hem vist a la televisió, a les xarxes socials o en directe són relativitzats o posats en dubte, cal fer-ne inventari i explicar-ne alguns amb un cert detall. A Barcelona, Sabadell, Girona, Sant Carles de la Ràpita, Dosrius, Sant Joan de Vilatorrada i tants altres llocs es van viure episodis dramàtics, tragicòmics o intensament feliços. El llibre que ha escrit Liz Castro és una denúncia, però també un homenatge a tots els voluntaris i votants implicats en una jornada inoblidable d'un país en marxa.

Títol: Els carrers seran sempre nostres
Autor: Liz Castro
Editorial: Pòrtic
Col·lecció: P. Visions
Pàgines: 128
ISBN: 978-8498094077

Comprar el llibre aquí.

 

Per Catalunya!

Suso de Toro

FotoEls articles recollits en aquest llibre han estat escrits durant els últims anys en paral·lel al procés que viu la societat catalana i Catalunya com a país. També al mateix temps que la crisi, que a més de ser econòmica és moral, de la societat espanyola i del Regne d'Espanya com a estat nació.

Fa uns anys pensava que Catalunya podia i havia de ser mestra d'Espanya per construir un estat vertaderament federal o confederal i una societat democràtica i animosa. Ara ja no ho crec. El projecte d'Espanya que s'ha realitzat és un final de camí, és un estat que s’ha tancat les portes a si mateix. La cultura política rància, excloent i autoritària del nacionalisme espanyol ha negat qualsevol reconeixement o diàleg intern, i la bulímia de la cort madrilenya, un vertader forat negre, ho ha devorat tot.

La meva curiositat inicial per aquest país, el qual veia culte, tolerant i creatiu, va passar a ser d'admiració pel seu nervi cívic i la seva valentia. La llibertat es guanya amb raó i valentia. I tot el que està passant a Catalunya és el més valent, democràtic i constructiu que li ha passat a l'Estat espanyol en els últims quaranta anys. Qui desitgi la democràcia i qui estimi la llibertat, com és possible que no estigui amb Catalunya?

Títol: Per Catalunya!
Autor: Suso de Toro
Editorial: Editorial Gregal
Col·lecció: Assaig
Pàgines: 160
ISBN: 978-8417082260

Comprar el llibre aquí.

 

Operació Urnes

Xavier Tedó i Laia Vicens

Foto

El llibre que teniu a les mans, Operació Urnes, és la crònica periodística de l'operatiu clandestí que va permetre que l'1 d'octubre del 2017 a Catalunya hi hagués urnes als col·legis electorals i es pogués celebrar el referèndum d'autodeterminació. Així, a partir del testimoni dels cervells de l'operació i dels seus principals protagonistes, molts d'ells amb pseudònim, descobrirem una història increïble que supera qualsevol relat de ficció. A partir de milers de voluntaris es va crear una xarxa popular, organitzada de forma secreta i piramidal, que va fer possible que el tresor més preuat arribés al seu destí. Un relat que sens dubte restarà per sempre a la memòria col·lectiva de moltes generacions.

«Totes les urnes que ens han robat són meves». Qui es lamenta amb un ampli somriure és en Lluís, el cervell de l’operatiu que va permetre que el dia 1 d’octubre hi hagués urnes als 2.229 col·legis electorals que es van habilitar per al referèndum d’autodeterminació. Ell és l’escollit com a coordinador logístic de l’Operació Urnes. El tresor més buscat per les forces de seguretat espanyoles i el més esperat per milions de catalans que l'1 d'octubre volen exercir el dret a decidir. Perquè sense urnes no hi ha referèndum. Així de clar.»

Títol: Operació Urnes
Autor: Xavier Tedó i Laia Vicens
Editorial: Columna
Col·lecció: No ficció
Pàgines: 192
ISBN: 978-8466423496

Comprar el llibre aquí.

 

El gran plet de la independència

Pau Miserachs

FotoEl gran plet de la independència és una crònica política de la Catalunya de l'any 2017 fins la proclamació de la República de Catalunya. Annex amb tota la legislació internacional la qual ha donat legitimitat a l'autodeterminació. Una mirada desapassionada, racio­nal, serena i descriptiva de la realitat quotidiana de la política catalana i espanyola dels darrers mesos, apte per obrir investigacions històriques i fer reflexions dels èxits i dels fracassos polítics, deixant lliure l’establiment de valoracions.

Títol: El gran plet de la independència
Autor: Pau Miserachs
Editorial: Llibres de l’Índex
Col·lecció: Fora de col·lecció
Pàgines: 400
ISBN: 978-8494537691

Comprar el llibre aquí.

 

Versos contra la violència

Diversos autors

Foto

Arran dels fets violents que patí la ciutadania catalana durant el referèndum de l’1 d’octubre de 2017, un grup de gent amant de la pau i les lletres ens vam veure amb la necessitat de fer alguna cosa en solidaritat amb les víctimes, perquè volíem estar junts, per intentar llepar les ferides. Així van sorgir els dos recitals Versos contra la violència a Sant Carles de la Ràpita i a Roquetes, els dies 7 i 8 d’octubre, amb més de setanta participants i quatre-cents assistents.

El cúmul d’emocions viscudes ens ha portat fins a aquest llibre, suma de sensibilitats i estils diferents, tots amb el desig de pau a les mans, de les Terres de l’Ebre i d’arreu del país, i de més enllà, perquè no ens importa l’origen, ni la llengua, sols el menyspreu per l’ús de la violència per imposar idees, perquè el paper sempre guanya la pedra. I, de ben segur, l’onada creada per aquesta iniciativa no s’atura encara.

La totalitat dels beneficis del llibre es destinaran a fer-ne arribar exemplars al màxim de centres d’ensenyament, perquè l’escola és una eina de tolerància i de cohesió, la llavor del futur que desitgem.

Títol: Versos contra la violència
Autor: Diversos autors
Editorial: Onada Edicions
Col·lecció: Poesia
Pàgines: 120
ISBN: 978-8417050405

Comprar el llibre aquí.

 

Els fets de l'1 d'octubre

Diversos autors

Foto

Hi ha dates que, abans que arribin, ja se sap que no seran ben bé com les altres. Són jornades que apareixen senyalades amb un color propi en l’imaginari col·lectiu, diades de les quals es reprodueix, pertot arreu, en els indrets més inesperats, la xifra del dia i la lletra inicial del mes. Són un símbol compartit, una bandera que s’alça per damunt de la gernació enmig de la boira i que esdevé, de seguida, un crit escrit als murs, un estendard de pedra en el camí, la platja somiada on aniran a parar totes les ones de la llibertat. Per al poble català, l’1 d’octubre de 2017 és una d’aquestes dates que van arribar per a quedar-s’hi, per sempre, per a ser explicades als descendents i als que no van poder-les viure a cada lloc, perquè ja s’han guanyat, amb escreix, el seu espai d’honor a la pròpia biografia personal i col·lectiva de tants catalans i catalanes.

Un retrat magnífic, excepcional, on cada fotografia no és un retall de vida, sinó la vida mateixa. Les fotos recullen instants concrets, gestos expressius, mirades a vessar de contingut i els protagonistes que hi apareixen són la gent del carrer, amb tantes fesomies previsibles com cares que mai no ho hauries dit i que, ara, s’han alliberat del vel que en tapava la identitat.

Títol: Els fets de l'1 d'octubre
Autor: Diversos autors
Editorial: Pagès Editors
Col·lecció: Visió
Pàgines: 168
ISBN: 978-8499759265

Comprar el llibre aquí.

 

La tardor catalana

Quim Curbet

Foto

S’ha acabat la tardor catalana, ha durat exactament del 20 de setembre al 21 de desembre de 2017 i, qui més qui menys, podem dir que l’hem viscuda intensament. En el nostre record quedaran per sempre poderoses imatges, instants de glòria i d’adversitat, llums i ombres que només amb el pas del temps serem capaços de valorar –nosaltres o les generacions futures– en tota la seva profunditat.

Títol: La tardor catalana
Autor: Quim Curbet
Editorial: Curbet Edicions
Col·lecció: Barretades
Pàgines: 102
ISBN: 978-8494739996

Comprar el llibre aquí.

 

Dies que duraran anys

Jordi Borràs

FotoEls fets esdevinguts el dia 1 d’octubre de 2017 quedaran gravats per sempre en la memòria col·lectiva de diverses generacions de catalans. L’astúcia popular a l’hora de custodiar urnes i paperetes, les primeres detencions de càrrecs públics, la mobilització general de la societat, la violència policial, la resistència pacífica i el desencadenament dels fets politicojudicials que se’n desprenen acompanyaran per sempre a molts, i perseguiran tota la vida uns altres.

Són moltes les imatges icòniques que va deixar la tardor del 2017. Dies que duraran anys ofereix una selecció de fotografies que Jordi Borràs, un dels fotoperiodistes més inquiets del país, ha deixat per a la posteritat, i una mostra de les imatges de Sergi Alcázar, Oriol Clavera, Ramón Costa, Sira Esclasans, Ramon Ferrandis, Albert Garcia, Santi Iglesias, Miriam Lázaro, Carles Palacio i Carles Ribas. Acompanyen les imatges textos d’escriptors i escriptores de reconegut talent que, com tots nosaltres, van viure aquells dies amb una estranya barreja de joia, horror i, sobretot, dignitat.

Títol: Dies que duraran anys
Autor: Jordi Borràs
Editorial: Ara Llibres
Pàgines: 208
ISBN: 978-8416915446

Comprar el llibre aquí.

 

La gran ignomínia: Exiliats i presos polítics a la Catalunya del segle XXI

Jaume Sobrequés

Foto

Amb el rigor propi d’un historiador i amb el compromís d’un català compromès amb el procés sobiranista, l’autor ofereix una crònica punyent de la lluita del poble català cap a la inde­pendència i de la brutal repressió que ha patit Catalunya en els darrers anys per part del govern de Mariano Rajoy, del PP, de Ciutadans i del PSOE-PSC, així com d’organitzacions feixistes i de mitjans de comu­nicació com els diaris El Mundo, La Razón, ABC i El País.

L’autor dedica una atenció especial a analitzar el capteniment an­ticatalà del Tribunal Constitucional, del Tribunal Suprem, del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i de la Fiscalia General de l’Estat. Tots ells amb un objectiu: eliminar políticament els principals im­pulsors del moviment independentista: Artur Mas, Carles Puigdemont, Francesc Homs, Carme Forcadell, Oriol Junqueras, Joana Ortega, Irene Rigau, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, entre molts d’altres. La crònica més apassionant i valenta ―aquella que diu les coses pel seu nom― que s’ha escrit fins avui sobre el Full de Ruta cap a la Independència.

Títol: La gran ignomínia: Exiliats i presos polítics a la Catalunya del segle XXI
Autor: Jaume Sobrequés
Editorial: Editorial Base
Col·lecció: Base històrica
Pàgines: 200
ISBN: 978-8417183639

Comprar el llibre aquí.

 

Nou homenatge a Catalunya

Vicent Partal

FotoDurant l’última dècada, Catalunya ha protagonitzat una epopeia única en la història contemporània d’Europa. Un país que s’ha organitzat de manera pacient, constant, imaginativa i coratjosa per proposar per vies pacífiques la independència d’un estat disposat a usar la repressió i la violència per impedir-ho. Res no ha estat fàcil, però els èxits aconseguits són notables. En termes polítics, amb la proclamació d’una República que només necessita temps per créixer. En termes socials, generant un moviment emocionant que ha canviat ja, per a bé, el país des de la base. El gran relat d’aquest moviment no es pot escriure sense la petita història dels seus protagonistes, i això és el que Vicent Partal, observador audaç, fa en aquest Nou homenatge a Catalunya. Amb informació que no havia vist la llum fins ara i el pòsit de reflexió que dóna l’experiència, explica les claus que han fet possible tot el que ha passat i que anuncien el que pot ocórrer a partir d’ara. El resultat és un llibre ambiciós, cridat a ser un document clau d’aquest període de la nostra història tan apassionant com esperançador.

Títol: Nou homenatge a Catalunya
Autor: Vicent Partal
Editorial: Ara Llibres
Col·lecció: Pausa
Pàgines: 254
ISBN: 978-8416915460

Comprar el llibre aquí.

 

El procés explicat als idiotes

Roger Peláez

FotoEntre el 22 de setembre i el 22 de desembre del 2017, en Roger Pelàez es va proposar dur a terme una tasca titànica: fer una crònica diària, en clau d’historieta humorística, del Procés independentista. Així, al llarg de 93 jornades d’il·legalitzacions, detencions, mobilitzacions constants, càrregues policials i votacions amb legitimacions diverses, l’humorista menys previsible del país comenta, analitza i es passa pel forro dels pantalons l’actualitat política i l’actitud dels polítics. El procés explicat als idiotes, publicat originalment al portal Artefacte, és un riure per no plorar, un passar-ho bé mentre tot s’enfonsa, que no arracona, ni un sol instant, l’esperit crític que tanta falta ens fa en situacions com les viscudes els darrers mesos.

Títol: El procés explicat als idiotes
Autor: Roger Peláez
Editorial: Les Males Herbes
Col·lecció: Novel·la gràfica
Pàgines: 94
ISBN: 978-8494780042

Comprar el llibre aquí.

 

Vam fer un referèndum. 1-O: El que sabem i el que no sabíem

Andreu Pujol

FotoLa gran participació en el referèndum de l’1 d’octubre del 2017 va demostrar que una part molt important de la societat catalana estava absolutament compromesa amb el dret a l’autodeterminació del país. Tant, que va obviar tots els dictàmens emesos en contra per l’estat espanyol. Milers de ciutadans, fins i tot, van defensar les urnes amb els seus cossos. Les conseqüències d’aquella jornada són incertes, encara. La repercussió a tot el món va ser intensa.

Andreu Pujol Mas explica a Vam fer un referèndum com es va preparar i organitzar l’1-O, i fa un repàs cronològic de tot el que va passar en una campanya condicionada per la persecució policial i la vulneració dels drets més fonamentals. El camí polític fins a l’1 d’octubre va estar ple de sobresalts, que no sempre van recollir els mitjans de comunicació. A partir de desenes d’entrevistes a actors de primer nivell que han tingut un paper clau en la vida política més recent, aquest llibre radiografia les tensions que van aparèixer tant en la vida parlamentària com en el si del Govern de la Generalitat.

Títol: Vam fer un referèndum. 1-O: El que sabem i el que no sabíem
Autor: Andreu Pujol
Editorial: Edicions Saldonar
Col·lecció: Fora de col·lecció
Pàgines: 224
ISBN: 978-8494675362

Comprar el llibre aquí.

 

Arrels a Octubre

Roger Castellanos

Foto

Arrels a Octubre neix amb la intenció de celebrar el centè aniversari de la Revolució d’Octubre. Però fixeu-vos-hi bé: no s’hi queda, ni s’hi resigna. Les arrels són vives, dinàmiques i canviants, de la mateixa manera que alguns arbres són perennes, però no immortals. Ens arrelem a uns fets, a unes necessitats i a uns anhels que no comencen ni acaben a Octubre, en què per primera vegada a la història triomfa la Revolució Socialista.

Els aprenentatges que n’extreuen els i les diferents autores no busquen idealitzar un passat, ni pretenen cercar respostes eternes, sinó encarar el present, des de l’experiència històrica i des de la nostra realitat concreta. Aquest llibre, per tant, no és una obra “retrospectiva”, no pot ser considerada un eco del passat, sinó la plasmació de la força viva del present.

Títol: Arrels a Octubre
Autor: Roger Castellanos
Editorial: Edicions del 1979
Col·lecció: Llevat
Pàgines: 278
ISBN: 978-8494720109

Comprar el llibre aquí.

 

1-O. Basat en fets reals

Diversos autors

FotoL’1 d’octubre del 2017 Catalunya viu un episodi polític i social d’enorme magnitud que marcaria inexorablement el seu esdevenir. D’això ja n’han tractat, i ho seguiran fent, llibres de tota índole, programes de televisió, documentals, exposicions... Parlem de les grans gestes, de la comunió de tot un poble enfront de la repressió policial, tant dels càntics, les manifestacions i les cassolades com dels presos polítics i el president exiliat.

Però són les petites històries les que ens fan grans i les que fan recognoscibles les grans persones. I aquest llibre no explica una gran història, sinó desenes de petites històries protagonitzades per grans persones que, juntes, han fet història.

Cinquanta relats sorgits d’un centenar de testimonis que configuren una altra visió de l’1 d’octubre del 2017, de vegades menys visceral, fins i tot còmica, en ocasions anecdòtica, també surrealista, però sempre fidel a un mateix esperit: l’1-O pertany a cadascuna de les persones que se'l van fer seu al llarg d’una jornada històrica.

Tot el que s’hi relata està basat en fets reals i va ocórrer l’1 d’octubre del 2017 a la província de Lleida. Tanmateix, els autors han pogut ometre o afegir elements al relat per raons creatives, de la mateixa manera que alguns esdeveniments i nom propis han estat modificats a petició dels mateixos protagonistes per mantenir el seu anonimat.

Títol: 1-O. Basat en fets reals
Autor: Diversos autors
Editorial: Editorial Fonoll
Col·lecció: Quaderns
Pàgines: 163
ISBN: 978-8494736650

Comprar el llibre aquí.

 


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.251.962 missatges
  • 219.481 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat