Notícia

Andorra commemora el 25è aniversari de la seva Constitució mirant cap a la UE

El síndic general demana més capacitat de diàleg als partits polítics per assolir l'acord d'associació europeu

El Síndic General, Vicenç Mateu, al discurs institucional del Dia de la Constitució, ahir al Consell General. Foto: Cadenaser.com F.A.
El Síndic General, Vicenç Mateu, al discurs institucional del Dia de la Constitució, ahir al Consell General. Foto: Cadenaser.com F.A.

Andorra ha celebrat aquest dimecres el 25è aniversari de la seva Constitució, que va ser aprovada en referèndum el 14 de març de 1993, enmig del procés de negociació amb la Unió Europea i amb l'objectiu d'assolir en un futur "un bon acord" d'associació.

El síndic general, que fa les funcions de president del parlament, Vicenç Mateu, ha destacat que aquest és del tot necessari i ha explicat que els dubtes que es poden generar en el sí de les diverses formacions polítiques són paral·lels als que es van tenir al seu dia quan es debatia la Carta Magna, motiu pel qual ha demanat als partits que tinguin una major capacitat de diàleg.

Mateu ha dit que no s'ha de dubtar del que representarà pel principat andorrà. "Igual, com en el seu moment, que en la Constitució hi havia debat i dubtes, i ara veig difícil imaginar Andorra sense una Constitució, també hi veig alguns tics en el debat de l'acord d'associació", ha afirmat per després dirigir-se a les diferents formacions polítiques per dir-los que enyora la "cortesia parlamentària" del passat.

Per la seva banda, el cap de Govern d'Andorra, Antoni Martí, ha considerat que l'apropament a la UE "és una projecció del benestar de generacions futures" i que aquest permetrà fer créixer l'economia del país i competir en més sectors amb els altres països. Els actes més institucionals de la jornada commemorativa s'han iniciat a la Casa de la Vall, on s'ha dut a terme la sessió tradicional, i han seguit posteriorment amb una recepció d'autoritats al Consell General.

Martí també ha dit que subscriu les paraules del síndic sobre la necessitat de "assossegar" l'ambient que es viu darrerament a les sessions parlamentàries. Sobre l'acord d'associació ha explicat que cal fer un camí en el qual s'hi vegi reflectida una "afirmació europea" per part dels andorrans sense, però, fer concessions en temes que afecten l'interès nacional.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.283.551 missatges
  • 220.619 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat