Notícia

Campanya europea per reconèixer les llengües de les nacions sense estat

La Plataforma per la Llengua s'ha afegit a la iniciativa legislativa ciutadana europea 'Minority Safepack'

La Plataforma per la Llengua s'ha afegit a la iniciativa legislativa ciutadana europea "Minority Safepack", que proposa que la Unió Europea aprovi un seguit d'actes jurídics orientats a garantir els drets fonamentals de les nacions sense estat i dels parlants de llengües de la UE que no hi són oficials, que actualment representen 50 milions de ciutadans.

La iniciativa, que està impulsada per la xarxa europea Federation of European nationalities (FUEN), proposa, entre d'altres mesures, l'establiment d'un centre europeu per la diversitat lingüística, l'aprovació d'una recomanació que marqui les pautes comunes que han de seguir les polítiques lingüístiques dels estats membres per a garantir els drets de les llengües minoritzades o l'aprovació d'una directiva que obligui de manera clara a la reciprocitat dels senyals audiovisuals entre fronteres que divideixen territoris on es parla la mateixa llengua. Aquestes propostes també compten amb el suport de les xarxes europees ELEN (European Language Equality Network) i NPLD (Network for the Promotion of Linguistic Diversity), de les quals l'ONG del català és membre.

"La Unió Europea diu que les competències en matèria de llengua són exclusives dels estats membres, que fan el que creuen convenient. El lema de la Unió Europea 'units en la diversitat´ és molt atractiu, però resulta en paraules buides mentre no hi hagi mesures concretes per a protegir les llengües minoritzades. Aquest és el motiu pel qual hem llançat la iniciativa Minority Safepack: volem una UE que protegeixi les minories lingüístiques i nacionals", ha dit el president de FUEN. 

En relació amb l'estatut jurídic de la llengua catalana a la UE, Vincze ha destacat que "l'objectiu per al català seria l'assoliment de l'oficialitat plena tenint l'elevat nombre de parlants, que la fa comparable a moltes de les llengües que ja tenen estatut d'oficialitat a la UE. Tanmateix, creiem que totes les llengües d'Europa tenen drets i mereixen protecció, més enllà de si són oficials a la UE. La nostra iniciativa vol ser un projecte de solidaritat per a compartir aquestes reivindicacions lingüístiques". La Plataforma per la Llengua remarca molt especialment la necessitat de la plena oficialitat del català a la UE i recorda que la llengua catalana té més de deu milions de parlants, és la catorzena llengua més parlada de la UE i té més parlants que deu de les vint-i-quatre llengües oficials de la UE.

D'acord amb les disposicions que preveu la normativa reguladora de la iniciativa legislativa ciutadana europea, la iniciativa "Minority Safepack" haurà de recollir abans del 3 d'abril del 2018 un milió de signatures provinents d'almenys set estats membres. Si es recollissin les signatures requerides, la proposta seria exposada davant la Comissió Europea i el Parlament Europeu. En aquest sentit, la Plataforma per la Llengua fa una crida a signar aquesta iniciativa, que representaria un avenç en l'estatut jurídic del català dins la Unió Europea mentre no arribi la plena oficialitat, que només pot ser assolida per la petició d’un estat membre al Consell Europeu. De moment, es porten recollides vora 700.000 signatures entre format paper i digital.

Us convidem a signar la iniciativa al web www.minority-safepack.eu.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Novetats

Fòrums

  • 9.226.622 missatges
  • 218.633 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat