Notícia

El Tribunal Constitucional andorrà anul·la l'escorcoll pel cas Pujol als domicilis dels antics màxims accionistes de BPA

Ordena retornar tot el material que es va comissar el 8 de juny de l'any 2017 al·legant que 'indueix el risc de perseguir altres delictes'

Joan Pau Miquel Prats, exconseller delegat de BPA, i Higini Cierco, màxim accionista de l'entitat. Foto: ACN.
Joan Pau Miquel Prats, exconseller delegat de BPA, i Higini Cierco, màxim accionista de l'entitat. Foto: ACN.

El Tribunal Constitucional andorrà ha anul·lat els escorcolls que el passat 8 de juny es van practicar als domicilis personals i professionals dels que van ser els màxims accionistes de Banca Privada d'Andorra (BPA), Higini i Ramon Cierco, fins a la seva nacionalització.

Segons ha informat el Grup Cierco a través d'un comunicat, l'alt tribunal ha considerat que la perquisició ordenada per la Batllia (jutjat) arran d'una suposada revelació de secret bancari vinculada al 'cas Pujol' va ser tan àmplia que "indueixen el risc de perseguir altres delictes, concretament, aquells que deriven de la causa BPA". Per aquest motiu, segons diu la mateixa nota, "ordena el retorn als recurrents de tots els documents, aparells i suports informàtics que van ser objectes de segrest".

La sentència del Constitucional ha estat notificada aquest dimarts als interessats i, segons el comunicat difós pel Grup Cierco, l'alt tribunal ha dictat una resolució en què reconeix que s'ha vulnerat el dret a la intimitat dels antics accionistes majoritaris de BPA i una altra en la que admet la vulneració del dret a la defensa dels advocats de la família Cierco al principat andorrà, al·legant que entre la documentació confiscada i els 38.410 correus electrònics comissats hi havia moltes comunicacions entre clients i assessors legals.

Sobre l'ordre d'escorcoll als domicilis professionals i personals d'Higini i Ramon Cierco arran de la querella interposada per la defensa de la família Pujol, l'alt tribunal considera que els elements del procediment van ser respectats però afegeix, segons diu la nota, que el mandat de la batlle instructora es va extralimitar.

En aquest sentit, tot i que el TC reconeix que buscar proves "és un objectiu legítim", s'ha de fer amb la "proporcionalitat adequada i amb les mesures exactes per resoldre allò que es pretén en el cas concret i no en cap altre", segueix el comunicat.

El Constitucional andorrà també destaca que la magistrada era conscient que els querellats estaven involucrats en el 'cas BPA'. Per això retreu que s’hagués acudit als seus domicilis personals i ho exemplifica amb el fet que es segrestessin des de diversos CD de música a llibres relacionats amb el ‘cas BPA’.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.283.550 missatges
  • 220.619 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat