Publicitat

Notícia

El govern espanyol insta Bellreguard a retolar en castellà els senyals de trànsit

L'ajuntament demana reconsiderar la decisió, recorda l'acord plenari que estableix l'ús preferencial del valencià i manifesta que els senyals són pictogrames universals

La delegació del govern espanyol al País Valencià ha enviat requeriment a l'Ajuntament de Bellreguard (Safor) perquè en el termini d'un mes canviï la retolació de trànsit als carrers dels municipi "almenys en castellà" i adverteix de possibles infraccions. El requeriment està motivat després que la delegació del govern espanyol hagi tingut coneixement de la petició d'anul·lació d'una multa d'aparcament interposada per un ciutadà, que al•lega incomprensió en estar el senyal retolat únicament en valencià.

L'Ajuntament de Bellreguard ha demanat a través d'un escrit de resposta al govern espanyol que reconsideri la decisió en favor de la pluralitat i el respecte a la diversitat lingüística. Així mateix, recorda l'elevat cost que tindria canviar tota la senyalísitca del municipi (entre 85 i 115 euros per senyal) i sol•licita que, en el cas que la decisió no sigui reconsiderada, que el requeriment pugui fer-se de manera progressiva per aprofitar al màxim la vida útil dels senyals ja instal•lats i d'aquesta manera no desestabilitzar el pressupost municipal. Així mateix, demana a la delegació del govern espanyol la reciprocitat de l'obligació en la senyalística existent en el terme municipal de Bellreguard en vials de competència estatal que hi travessen, com la N332.

A l'escrit al qual ha tingut accés l'ACN, manifesta que en cap cas l'Ajuntament de Bellreguard atempta contra el text constitucional i argumenta que a l' article 103.3 s'estableix l'obligació de les administracions públiques de servir amb objectivitat els interessos generals, així com per analogia a l'article 6.1 de la Llei 7/1985 de 2 d'abril de Bases Reguladores de Règim Local. 

En aquest sentit, recorda l'acord plenari al qual es va arribar l'any 1992 i pel qual s'aprova l'ús preferencial del valencià en la retolació sense cap esmena per a la modificació del mateix, la qual cosa indica la voluntat general dels veïns i les veïnes de Bellreguard així com de la resta, d'aprovar-lo i donar-li suport, i a més "entenent que la retolació dels senyals dins del municipi ofereixen un plus d'informació i una mostra d'autoestima cap a la llengua pròpia i oficial de la Comunitat Valenciana".

La resposta de l'Ajuntament continua argumentant que els senyals de trànsit, com a pictogrames, "tenen una lectura universal basada en el llenguatge visual més que en l'escrit" i que la retolació en valencià "no pot portar a confusió a una persona conductora que es troba en les seves plenes capacitats i té el coneixement requerit per a l'obtenció del permís de conducció". A més, recorda les similituds entre el castellà i el valencià i posa com exemple 'Prohibido aparcar en año impar / Prohibit aparcar en any imparell'; ó, 'autobuses / autobusos'.Campanya de protesta


L'Ateneu popular La Roda de Bellreguard ha impulsat una campanya a través de les xarxes socials amb els lemes 'Sí al Valencià. Prohibit imposició'. La protesta s'ha fet viral a través de les xarxes socials amb etiquetes que mostren un semàfor en verd amb la frase 'Sí al valencià' i la senyal de prohibit a la paraula 'imposició' i ciutadans del municipi que es fotografien amb cartells. 

La Plataforma per la llengua del País Valencià ha mostrat el seu suport a la iniciativa i es reunirà aquesta setmana amb l'alcalde del municipi per abordar diferents sortides al requeriment enviat pel govern espanyol. 


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.205.134 missatges
  • 217.880 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat