Notícia

Centenars de persones recorden a Xàtiva el bombardeig a la ciutat per part de l'aviació italiana en 1939

La muixeranga La Socarrà ha participat en l'homenatge representant diverses figures

L\'atac a la ciutat va deixar 109 morts. © DIARI LA VEU
L\'atac a la ciutat va deixar 109 morts. © DIARI LA VEU

Xàtiva ha recordat aquest diumenge el bombardeig que la ciutat va patir en 1939 per part de l'exèrcit feixista italià. Els actes han començat a les 12 del migdía i han participat centenars de persones, entre elles l'alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà; diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez, i el secretari autonòmic de Justícia de la Generalitat Ferran Puchades; així com diversos grups i associacions del municipi. També han assistit regidors de Lleida, ciutat que també va ser bombardejada. 

Durant l'homenatge, La Socarrà ha representat diverses figures juntament amb el monument que conmemora els fets. L'atac feixista es va perpetrar el dia 12 de febrer al voltant de les 11.30 de la nit. Els cinc avions italians que hi van participar van deixar caure 20 bombes de 250 kg sobre l'estació de tren de Xàtiva i els seus voltants, que van causar la mort a 109 persones. El dia d'abans havien bombardejat la localitat de Manuel.

La majoria de les víctimes eren soldats, ja que en el moment del bombardeig entrava un comboi militar amb soldats de la XLIX brigada mixta de l'exèrcit Popular que tornava del front amb un permís. No obstant això, també van morir tres xiquets i unes 300 persones més van resultar ferides. 

Des de finals dels 90, es fa un homenatge a les víctimes a l'estació de Xàtiva. En 2007 es va inaugurar el monument commemoratiu, al costat del qual ha tingut lloc l'homenatge d'aquest diumenge.


Opina

Configuració
 • Miquel Tarrida 3.437 8 591 👍 1.313

  LA CPVR ASUMEIX L’ORGANITZACIÓ AL PAÍS VALENCIÀ DE LA CONSULTA ESTATAL SOBRE MONARQUIA O REPÚBLICA

  NOTA DE PREMSA – 13.02.2018

  LA CPVR ASUMEIX L’ORGANITZACIÓ AL PAÍS VALENCIÀ DE LA CONSULTA ESTATAL SOBRE MONARQUIA O REPÚBLICA

  Dissabte passat, dia 10–F, a la SC Micalet, vint-i-dos organitzacions republicanes amb representants vinguts de distintes comarques valencianes, varen constituir oficialment la Coordinadora del País Valencià per la República (CPVR –la COORDINADORA), en la seua segona època, fet que l’anterior va ser des del 2005 al 2010.

  Entre altres, es van aprovar els següents acords:

  • La COORDINADORA com estructura aglutinadora del republicanisme valencià assumeix l’organització i direcció al País Valencià de la iniciativa estatal per aquest estiu de la consulta sobre monarquia o república, proposada per la Federació de Republicans RPS, presents en la Coordinadora, i instarà als ajuntaments i col·lectius locals republicans a iniciar l’organització de la consulta a través de promoure la creació de Comités pro Consulta Republicana en pobles, comarques, barris i ciutats.
  • La COORDINADORA convoca per al 12 de maig del 2018 a les 18:00 un acte central de País Valencià amb el lema:

  PER LA REPÚBLICA, ruptura amb el règim del 78 i processos constituents

   • La COORDINADORA va acordar organitzar un homenatge als republicans valencians difunts i que varen participar en la CPVR: Andreu Mas de Carlet, Marcial Tarín de València i Cerdán Tato d’Alacant.
   • La COORDINADORA assumeix els documents, Declaració i Manifest, aprovats en la I CONVECIÓ PER LA REPÚBLICA AL PAÍS VALENCIÀ i va elegir una comissió per a redactar una proposta de nova declaració actualitzada on, entre altres temes, s’analitzarà la posició rupturista contra el règim del 78 amb l’obertura d’un procés constituent republicà i sobirà al País Valencià que contemple la superació de l’actual model productiu i una més justa distribució de la riquesa; valorar l’acció de l’Estat dinàstic contra el moviment republicà català i com participar en els actes que es celebren al voltant del Centenari de la Declaració valencianista de 1918.

  • La COORDINADORA va acordar reunir-se de nou el dissabte 3 de març a les 11:00 en la SC Micalet.

  +INFO: info@coordinadorarepublicana.org

Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.239.536 missatges
 • 219.075 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat