Notícia

Consum deixa d'etiquetar en català els productes de la seva marca

La cooperativa valenciana de supermercats argumenta que té presència en 6 territoris dels quals només 2 són bilingües

La cooperativa valenciana Consum deixa d'utilitzar el català en l'etiquetatge dels productes elaborats sota la seva marca, aquells coneguts en el mercat com a "productes de marca blanca".

El supermercat nascut a Alaquàs (l'Horta Oest) en 1975 era una de les poques empreses d'alimentació que utilitzaven el català en les etiquetes dels seus productes. Malgrat mantindre eixe tret distintiu de la cooperativa valenciana, aquest dijous va confirmar a través del seu perfil oficial de Twitter que opten per etiquetar els productes en castellà. Tot i això, van afegir que mantenen la resta de comunicacions amb els seus socis-clients en la seua llengua.

Els 680 centres amb què compta la cooperativa –entre els Consum i les franquícies Charter– estan repartits en sis territoris: País Valencià, Catalunya, Múrcia, Castella-la Manxa, Aragó i Andalusia. Cal assenyalar que, tret del País Valencià i Catalunya, la resta d'autonomies són monolingües. Això no obstant, les dues que són bilingües empren les mateixes llengües oficials i, per tant, les etiquetes poden servir per a ambdós territoris.

Pel que fa a l'ús de les llengües, la pàgina web de Consum informa de la seua activitat com a cooperativa alimentària en català, castellà i anglés. A més a més, bona part de les indicacions de les botigues estan retolades en les dues llengües oficials.

Els productes de la marca Consum estan, en part, indicats en castellà i en català. Tanmateix, tota la informació sobre ingredients, conservació del producte, consum o data de caducitat només està en castellà, fins i tot si el producte en qüestió està fet al País Valencià.

Aquest diari ha pogut comprovar aquest mateix dijous com als supermercats de la ciutat de València els productes de marca blanca no tenen etiquetatge en català, encara que el nom del producte sí que es manté en les dues llengües oficials.

Diari La Veu s'ha posat en contacte amb la cooperativa valenciana en tres ocasions per a poder conéixer quines són les raons que han dut la cooperativa Consum a prendre aquesta decisió, sense èxit fins al moment. L'etiquetatge en català ha sigut un dels trets que ha caracteritzat la cadena de distribució, cosa que ha portat molts dels seus clients a felicitar l'empresa per aquesta decisió. Ara, però, són molts els socis que han mostrat aquest divendres el seu malestar pel canvi en la política d'etiquetatge adoptada per Consum.


Opina

Configuració
 • Síndrome 253 1 👍 239
  Tal com diu el reportatge, els productes CONSUM no estan etiquetats en català,  sinó en bilingüe (i això només el nom del producte, no tota l'etiqueta), per tant es poden vendre sense problemes en qualsevol comunitat autònoma. La resta són tot mentides (veste'n a saber si han rebut amenaces per part dels poders factics). A mi acabem de fotre'm de manera grandiosa, perquè acabava de canviar-me a ells només feia dos mesos fugint del Mercadona. I ara he de tornar a començar des de zero.
 • tolomón 10.615 10 200 👍 7.053
  Quina pena, jo que comprava ben orgullós al Consum.

  Heu perdut un client i faré campanya per no ser l’únic que vos deixa.
 • joan cf 3.911 13 533 👍 1.138
  Una llàstima. A casa tenim un cupó d'onze euros de descompte de bonificació per compres acumulades. Serà la darrera compra fins que no rectifiquin.
 • Hades 27.756 9 36 👍 19.682
  Doncs mai més al consum.
 • EmulatorQ Usuari sumador 63.850 15 6 👍 18.827
  Crec que aquí deu haver-hi la clau del problema. Amenaces.
 • Dogmatico 565 12 👍 798
  Els boicotegen a Espanya per l'etiquetatge multilingüe i s'inventen l'absurd de la legibilitat per a justificar el moviment de deixar-ho de fer. Ara tindran doble boicot perquè el nom encara es sospitós.
 • Indiclm 1.499 2 987 👍 447
  Doncs molt malament. La veritat és que mai hi vaig a comprar, però ara encara amb més raó (en realitat no sé ni si n'hi ha algun a la meva ciutat xd). Per altra banda, el bullying a l'aragonès què? Etiquetatge en català als Països, i en aragonès a l'Aragó!
 • tio_cuc 1.664 13 937 👍 434
  Per quatre pobles d'Almeria, Múrcia i Albacete no posen el nom del producte també en valencià? No tenen vergonya ni la coneixen!
 • elbruixot 3.171 13 629 👍 1.212
  a Catalunya la majoria de supermercats estan en règim de franquicia, no son botigues pròpies, espere que notin la baixada de vendes i demanin que torni l'etiquetatge o que tots els franquiciats montin una cooperativa conjunta al marge de Consum.
 • Picany 7.393 11 292 👍 1.966
  Consum eren els únics que etiquetaven una miiica en català al PV. Durant un temps a casa menjàvem els cereals "Flocs de Dacsa" o "Blat Umflat", simplement per l'etiquetatge en català.
  • elbruixot 3.171 13 629 👍 1.212
   a València la meua família comprava a les seues botigues per això, ara ja no tinc preferència per ells respecte altres supermercats. La gent de Castelló pot anar al Bonpreu, Bonarea i els de Carcaixent, Burjassot al Eroski que aquests si tenen productes etiquetats en valencià.
 • Fabreu 24 1 👍 18
  Tot allò que faci olor de català ofèn la majoria d'espanyols. I, a partir d'ara, encara més.
 • Turanga_Leela 30.652 7 30 👍 8.420
  Si els escribiu dient que no hi comprareu més millor, malgrat que potser no canviïn la política, que sàpiguen que hi ha parlants del català que hi compraven precisament per la seva política lingüística que malauradament han decidit canviar.
 • CarlesD 36 1 👍 31
  Pensava que Consum era la traducció d'Eroski pero ho he buscat al google translate i em surt erosqui=estúpid
 • vicentmontesinos 2.440 9 744 👍 7
  Podia la cadena Bon preu Esclat obrir a València? Vos esperem!
 • Senienc 21.982 11 61 👍 7.088
  Almenys a Benicarló n'hi ha.
 • __32519__ 170 1 👍 88
  Son empreses i fan números. No sabia ni que existien.
 • Gínjol 16.180 3 👍 6.590
    A Castelló no hi ha BonPreu i de BonArea poca cosa. BonPreu crec que para només a Benicarló.

    Mentre els supermercats al PV no tinguin un competidor que etiqueti en valencià, no hi ha res a fer: ningú no etiquetarà amb qualsevol pretext.

    BonPreu i BonArea havien d'estendre's molt més pertot el PV.
 • Gínjol 16.180 3 👍 6.590
    Encara així Consum utilitza més el valencià que no Mercadona: la megafonia és en bilingüe, mentre que a Mercadona no (només posen en bilingüe les seccions i prou). 
    La resta ni això.
    BonArea té poca presència a la meva comarca.
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.254.599 missatges
 • 219.580 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat