Notícia

ERC pregunta al govern espanyol qui va donar l’ordre de disparar les pilotes durant l'1-O

Els republicans envien una bateria de preguntes al Ministeri de l’Interior sobre les manifestacions del ministre Zoido

El grup parlamentari d’ERC al Senat ha enviat al govern espanyol una bateria de preguntes per escrit sobre les declaracions que el ministre de l’Interior, Juan Ignazio Zoido, va fer el 18 de gener en comissió sobre l’operatiu policial de l’1-O.

Entre altres, demana a l’executiu que concreti qui va donar les ordres de disparar pilotes de goma a l’exterior de l’escola Ramon Llull de Barcelona, i reclama també que expliqui les manifestacions del ministre segons les quals Roger Español (que va perdre un ull fruit d’una d’aquestes pilotes) estava actuant violentament. Els republicans inclouen a les preguntes les imatges d’aquella acció, que demostren que no va ser així.

Per això, Esquerra Republicana insisteix en saber si el govern espanyol persisteix en aquesta mateixa idea. També pregunten si l’executiu li ha demanat perdó o si algun membre del govern s’hi ha posat en contacte per conèixer el seu estat de salut. I precisament, sobre l’ús de les pilotes de goma, prohibides a Catalunya, durant la jornada de l’1-O, els republicans pregunten al govern si considera que la seva utilització va ser “imprescindible” i si “va regir-se sota els principis de congruència, proporcionalitat i oportunitat”. 

Recordem que sobre l’actuació policial d’aquella jornada, Zoido va assegurar que es va manipular la informació, fins i tot amb imatges falses, d’aquí que els republicans preguntin al govern espanyol si considera també que “totes les imatges dels ferits durant les càrregues estan manipulades” o si creuen que “els ciutadans catalans van rebre cursos de manipulació de la informació”.

Tanmateix, Zoido va afirmar que la policia no tenia com a objectiu els votants, però Esquerra Republicana ho qüestiona: “Com justifica l'executiu espanyol les 1.066 persones ferides amb el fet que les forces de seguretat no tinguessin com a objectiu els votants ni els ciutadans que es trobaven a la zona o amb la premissa general que tenien de prioritzar la seguretat dels ciutadans?”.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.237.606 missatges
  • 219.006 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat