Notícia

Denuncien 139 incidents violents a Catalunya en defensa de la unitat d'Espanya

L’Anuari Mèdia.cat dels Silencis Mediàtics també inclou qüestions que han marcat el periodisme a Catalunya durant el 2017

Aquest dijous a la tarda s’ha presentat la setena edició del’Anuari Mèdia.cat dels Silencis Mediàtics, una iniciativa del Grup de Periodistes Ramon Barnils que treu a la llum una sèrie de reportatges en profunditat sobre temes silenciats o maltractats pels mitjans corporatius.

L'Anuari publica 'En nom d'Espanya' és una investigació del fotoperiodista Jordi Borràs que recull 139 incidents "violents" i alerta que han estat 86 agressions físiques amb un mínim de dos casos de violència sexual. El conjunt d'incidents que denuncia el fotoperiodista Jordi Borràs es poden consultar en un llistat complet que ofereix el llibre.

Es tracta d'incidents que s'han detectat i contrastat a partir de fonts periodístiques, policials i testimonials. S'expliquen breument atacs viscuts arreu del territori en municipis com Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Tarragona, Sant Vicenç dels Horts, Campdevànol, Premià de Mar, Manlleu, Girona, Figueres, Lleida, L'Escala, Palamós, Mataró, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Reus, Manresa, Salt o Viladecans. 

L'Anuari també publica un reportatge de la periodista Nora Miralles que explica com diverses empreses amb una forta presència als Països Catalans són algunes de les principals beneficiàries dels fons europeus de seguretat i control de fronteres d'agències com Frontex.

El reportatge de Miralles detalla que empreses com Indra han obtingut més de 109 milions d'euros en contractes mentre que la Universitat Politècnica de Catalunya, l'única universitat de l'Estat, ha rebut fons destinats a la recerca de sistemes de seguretat a les fronteres europees. 

Altres reportatges d'aquesta edició de l'Anuari aborden el control de la mala qualitat de l'aire al Camp de Tarragona, les conseqüències de la mala alimentació, la gestió privada de l'aigua a la Catalunya del Nord i la figura de Manuel de Pedrolo.

L'edició 2017 del volum també inclou sis articles d'anàlisi a càrrec d'experts que reflexionen sobre qüestions que han marcat el periodisme a Catalunya durant el 2017. És el cas de la crítica televisiva Mònica Planas que reflexiona sobre com el tractament dels atemptats terroristes a Barcelona i Cambrils per part d'alguns mitjans de comunicació va estar condicionat per l'antiindependentisme.

Altres anàlisis són sobre el repte de frenar el discurs d'odi sense caure en l'autoritarisme, sobre les agressions i les vulneracions a la llibertat de premsa i d'informació dels darrers mesos, sobre les relacions entre periodisme i política, sobre el naixement d'À Punt mèdia i sobre els reptes pendents per assolir un periodisme feminista.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Novetats

Fòrums

  • 9.224.339 missatges
  • 218.559 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat