Notícia

JxCat i ERC ultimen una proposta de resolució per restituir la 'legitimitat' de Puigdemont

Els independentistes negocien aquesta fórmula pel valor polític que té i les escasses repercussions legals que creuen que podria implicar

JxCat i ERC estan ultimant el text d’una proposta de resolució per tal que sigui votada al ple del Parlament i “restituir” Carles Puigdemont políticament, atorgar-li el reconeixement de la majoria independentista com a president (malgrat l’aplicació de l’article 155 de la Constitució) i posar el valor el paper polític que pugui tenir.

Els dos grups estan acabant de negociar la literalitat d’aquest document, que podria també reclamar la “legitimitat” dels consellers cessats per l’Estat i del Govern de Puigdemont. Fonts de les formacions sobiranistes asseguren que la proposta de resolució està gairebé enllestida i que podria entrar-se al registre del Parlament aquest mateix dijous o el divendres.

Els dos grups parlamentaris han decidit en els darrers dies impulsar una proposta de resolució al Parlament en considerar que aquesta formula permet atorgar al seu contingut tot el valor polític possible, però implicaria escasses repercussions legals i penals per al Parlament i per als diputats impulsors.

De fet, el reglament del Parlament defineix les propostes de resolució com els textos que serveixen “per a impulsar l’acció política i de govern” i que “es poden adreçar al Govern de la Generalitat o als ciutadans”. Si s’impulsa finalment aquest text, haurà de ser la Mesa del Parlament la que decideixi si admet a tràmit o no la proposta de resolució i, un cop escoltada la Junta de Portaveus, acordaria portar-la al ple o a alguna comissió. 

Tant JxCat com ERC consideren que una proposta de resolució convenientment redactada podria intentar ser suspesa pel Tribunal Constitucional si algú la recorre, però com que es considera que el seu valor és polític i no legislatiu, no implicaria repercussions legals ni penals. En canvi, suposaria una manera perquè els independentistes reconeguessin pública i institucionalment el paper i el valor “legítim” de Puigdemont. 

Aquesta fórmula, però, no és incompatible en buscar formes per intentar atorgar a Carles Puigdemont una categoria institucional o fins i tot investir-lo president. De fet, JxCat i ERC insisteixen que segueixen negociant i parlant de propostes per tal de poder tirar endavant els seus plans per al futur Govern i per a la investidura.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.285.034 missatges
  • 220.675 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat