Notícia

Catalunya Ràdio guanya el Premí Martí Gasull i Roig a l’exemplaritat en defensa de la llengua

L'escriptor i gramàtic Josep Ruaix i Vinyet ha rebut el Premi Especial del Jurat per contribuir a l’ensenyament del català durant el franquisme

Catalunya Ràdio ha recollit aquest dilluns al vespre el Premi Martí Gasull i Roig, un guardó obtingut per votació popular després de tres setmanes de votacions en què han participat 7.207 votants. Saül Gordillo, director de l’emissora pública ha recollit el premi satisfet de veure el suport que els socis i simpatitzants de la Plataforma per la Llengua han donat al mitjà. “Darrerament patim una alta pressió, som víctimes d’atacs i denúncies. Però seguim endavant gràcies a l’audiència, que ens dóna la força i ens obliga a continuar ferms, compromesos amb el rigor i el servei públic”, ha destacat Gordillo que també ha afirmat que “la ràdio en català és un cas d’èxit que té una penetració espectacular”.

Els altres dos finalistes, els Cinemes Texas i l’Escola La Masia del País Valencià han rebut una litografia d’Antoni Tàpies com a reconeixement i agraïment per la seva participació als premis i per la bona feina que fan a favor de la llengua catalana.

 

Josep Ruaix, una trajectòria dedicada a la llengua

Un altre protagonista d’aquesta cita ha estat Josep Ruaix i Vinyet. Per unanimitat, el jurat ha premiat la seva llarga trajectòria de fidelitat a la llengua, amb actuacions en el camp gramatical, de la correcció, la traducció, la supervisió i l’estudi lingüístic. Algunes d’aquestes es concreten, per exemple, en el manual El català en fitxes (1968), conegut popularment com les “fitxes Ruaix”, un material que va permetre l’ensenyament del català durant el franquisme. Més tard va continuar creant manuals d’èxit, com el Català fàcil (1983), que també van ajudar diverses generacions en l’aprenentatge del català. Ruaix (Moià, 1940) es va llicenciar en humanitats i filologia clàssica.

 

Òscar Escuder: “Necessitem un estat a favor de la nostra llengua”

Durant l’acte, el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha destacat que “la llengua necessita un estat a favor”, que sigui “realment just, democràtic i que defensi tots els ciutadans”. Escuder ha tingut paraules de record per als presos polítics i per a les persones exiliades i “perseguides per la injustícia i pseudodemocràcia espanyola”, per a qui s’han col·locat llaços grocs als seus seients.

De la seva banda, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha intervingut a l’acte a través d’un vídeo en què ha felicitat els guanyadors dels Premis Martí Gasull i Roig. Puigdemont creu que la victòria de Catalunya Ràdio es justifica per haver “estès la llengua al costat de la llibertat d’expressió i d’informació” i considera que és un “premi merescudíssim i molt oportú” perquè l’emissora es troba en un moment en què “té els seus professionals amenaçats”. “Catalunya Ràdio és una illa de llibertat i de democràcia”, ha dit Puigdemont. 

Des de Brussel·les, el president a l’exili també ha felicitat el II Premi Especial del Jurat, Josep Ruaix, de qui n’ha destacat “la importància de la seva obra” que ha servit per “salvar la llengua, ajudar-la a entendre i permetre que avui el català sigui una llengua viva, europea, de la cultura, de la literatura i també de les noves tecnologies”.


Opina

Configuració
  • Picany 7.460 11 290 👍 2.009
    Una llengua senzilla però rica 

    Ara que diu això, a vostè li agrada un registre proper a la llengua parlada, oi? 
    –Sí, proper a la llengua parlada, però sense caure en els extrems del que en diuen el light, que representa el perill de desplomar-la, de perdre-li una gran part del seu vocabulari. La gent ha de pensar que paraules que a nosaltres, els barcelonins, ens semblen estranyes per als de Lleida o per als de Tortosa són corrents. Voler fer un català, que no és que sigui light, sinó que sols és barceloní, em sembla molt trist, perquè la llengua és molt més rica. Llavors sí que tindrien raó els valencians que diuen que ells no parlen català. I això és absurd. Ara estem despullant el català de coses bàsiques, quan si no ho entenen els d'una part de Catalunya, doncs és igual perquè ja ho entendran els de l'altra. [...] Trobo absurd voler-ho reduir. Ara, de fer el contrari, buscar una llengua envitricollada, que porti cotilla i no pugui ni moure el cap, doncs tampoc! Un escriptor ha de saber el registre que necessita: és una cosa de nas, d'instint. 
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.284.950 missatges
  • 220.671 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat