Notícia

La situació política catalana, protagonista a l'Exposició del Ninot de les Falles de València

Els artistes despleguen la seva sàtira sobre Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, el referèndum, l'aplicació del 155 i les eleccions al Parlament

El procés sobiranista, el referèndum de l'1 d'octubre, l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, les eleccions al Parlament i la situació de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras són protagonistes de l'Exposició del Ninot de les Falles de València 2018.

La mostra, que s'inaugura aquest dissabte i en la què cada comissió fallera aporta una figura per a la votació popular que l'indultarà de les flames, concentra moltes referències a l'actual situació política catalana, davant la qual els artistes fallers han desplegat la seva càrrega satírica. A mes i mig de l'inici oficial de les festes de València, Catalunya copsa bona part de l'atenció del món faller.

 

 

Assegut al tron de ferro de la popular sèrie 'Joc de Trons', Carles Puigdemont és representat amb una estelada a una mà i en l'altra la bandera de Bèlgica, en referència a la situació del candidat de Junts per Catalunya. Un altre artista faller representa Puigdemont com el 'William Wallace' català, amb falda escocesa i una banda amb la senyera amb un peu aixafant al Constitució espanyola i l'Estatut. Aquesta escena porta com a frases "Demanant la consulta xafà la Constitució, i voten i va i resulta que tenim repetició" i "Un Braveheart independent, el William Wallace català, ara si ix president, des de Brussel•les manarà". 

En una altra figura, titulada 'Sant Jordi, la rosa, la princesa i el drac', Carles Puigdemont està caracteritzat com Sant Jordi, a sobre d'un drac amb la cara de Mariano Rajoy. En aquesta composició, el drac Rajoy porta la Constitució espanyola i amb la cua agafa pel coll Junqueras, mentre en una de les urpes de l'animal apareix el número 155, en al•lusió a l'aplicació de l'article de la Constitució.

El número 155 de la revista 'Hola' anuncia el casament entre Puigdemont i el president espanyol Mariano Rajoy amb el titular 'L'enllaç s'ha fet esperar. Al final l'amor va vèncer les diferències de parella'. En aquesta escena, l'artista faller representa Rajoy com a nuvi i el president català com a núvia. Ell li pregunta, en castellà, "què rima amb 155?" i ella li respon "però com ets, M.Rajoy!". A sota la portada anuncia declaracions de les exparelles, Oriol i Soraya, avançant que es troben "molt afectades". 

 L'exposició del Ninot també té lloc per a la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, que apareix representada com 'Ciutadana Inés, la Mata-Hari del procés'. Arrimadas està caracteritzada com una ballarina de dansa del ventre amb Junqueras i Puigdemont al seu costat. També ballant apareixen en una altra escena el candidat d'ERC i el de Junts per Catalunya, que fan de ballarines amb el títol 'Espectacle' i l'anunci d'un musical que assagen a Bèlgica i Estremera. 


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Novetats

Fòrums

  • 9.224.338 missatges
  • 218.559 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat