Notícia

L'informe anual d'Human Rights Watch recull que l'1-O va estar marcat per un 'ús excessiu de força'

L'ONG inclou referències a la votació i als processos penals contra els representants del govern destituït

Human Rights Watch (HRW) no ha passat per alt el referèndum de l'1 d'octubre en el seu informe anual, en el qual repassa fets rellevants ocorreguts a la Unió Europea durant el 2017. En la part que parla d'Espanya, l'ONG destaca que la jornada de votació va estar "marcada per un ús excessiu de força" per part de la Guàrdia Civil i policies nacionals, tot i que també puntualitza que la cita electoral es va dur a terme "tot i l'ordre de suspensió" del TC.

A més, recull que l'Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans va instar les autoritats espanyoles a garantir investigacions "exhaustives, independents i imparcials" de "totes" les actuacions violentes.

Tot seguit el text inclou que les autoritats del govern central van fer ús de "poders constitucionals" per dissoldre el govern català i "imposar un control directe" el 27 d'octubre, a més de la convocatòria d'eleccions. Al novembre, assenyala l'organització, els fiscals van iniciar "processos penals" contra catorze representants del govern destituït "per sedició i altres delictes".

A la tardor, HRW ja va denunciar en un informe "l'ús excessiu de la força" de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per aturar el referèndum de l'1-O. A més de reclamar una investigació, l'ONG va dir llavors que la UE i els estats europeus "haurien de deixar clar públicament que qualsevol ús de la força ha de complir amb les lleis nacionals i la normativa europea de drets humans".

"La policia potser tenia la llei del seu costat per aplicar una ordre judicial, però això no els donava el dret a utilitzar la violència contra manifestants pacífics", assegurava fa pocs mesos Kartik Raj, l'expert encarregat de l'informe fet públic l'octubre passat.


Opina

Configuració
 • Hades 28.107 9 36 👍 20.443
  Gràcies Jorgi.
 • onofre 7.880 12 273 👍 938
  HRW, espero que no tinguis fills ni pares, perquè no et voldran veure més la teva cara...
 • EmulatorQ Usuari sumador 64.592 15 6 👍 19.595
  Tots aquests informes estan molt bé. Però si no van acompanyats per sancions i denúncies judicials contra l'estat que s'ha excedit en l'ús de la força no serviran per a RES. 
 • txevi 29.807 12 32 👍 953
  A part de que deu ser totalment ambigu i tothom n'agafa la interpretació que li interessa.

  Abans dinant amb el meu pare, ha posat el 24h de tve i deien que aquest mateix informe conclou que el referèndum era il·legal i que els polítics catalans l'haurien d'haver aturat per evitar les pallisses de la policia. 

  És la manera. Tu, com a organització internacional, et mostres totalment ambigu així totes les parts poden manipular com els hi roti i ningú s'enfada, i de passada t'estalvies haver d'aplicar sancions. Tot bé.
 • Roderic 17.837 15 94 👍 8.986
  Per què li diuen "força" quan va ser violència gratuïta?
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.283.473 missatges
 • 220.617 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat