Notícia

[CRÒNICA] Ple tranquil i sense sorpreses per iniciar una nova legislatura convulsa

Roger Torrent és escollit nou president del Parlament de Catalunya i formarà part d’una mesa amb majoria independentista

Matí tranquil al Parlament. Pels passadissos de la cambra el que més es comenta és: “Això serà ràpid i sense cap sorpresa”. Acostumats, diputats i periodistes, a unes sessions tenses i amb moltes interrupcions, el primer ple d’aquesta nova legislatura ha estat –com era d’esperar- plàcid. Després d’unes setmanes sense activitat plenària, aquest dimecres l’hemicicle ha recuperat la normalitat. Tot i així, molts elements han denotat –un cop més- que el context polític i institucional segueix ple d’anormalitats. D’una banda, a la primera fila, reservada per al govern, totes les cadires eren buides, un fet que no s’havia produït mai des de la recuperació de la democràcia. D’altra banda, faltaven 8 diputats. Els tres diputats empresonats –Junqueras, Forn i Sànchez- i els cinc que segueixen exiliats a Brussel·les –Puigdemont, Comín, Serret, Puig, Ponsatí.

"Aquest país serà sempre nostre"

Quan faltaven pocs minuts per les 11 del matí han sonat els timbres que indiquen l’inici d’un ple. I, puntualment, a l’hora fixada per Mariano Rajoy, ha arrencat el debat amb la imatge de diferents llaços grocs en algunes cadires. “Aquest país serà sempre nostre”, així de clar ha estat el diputat republicà i membre de la mesa d’edat, Ernest Maragall, quan ha pres la paraula en el ple de constitució de la dotzena legislatura. Maragall, juntament amb Rut Ribas i Gerard Gómez també d’ERC, han conduït el ple. Les crítiques per part dels partits que, molt probablement, formaran part de l’oposició –Ciutadans i el PP- no han tardat en arribar quan Maragall ha sentenciat: "Jo no hauria de ser aquí, hi haurien de ser els que segueixen empresonats o a l’exili". Alhora, també ha volgut afegir que "l’estat espanyol no sap perdre, només sap imposar" i que "prescindeix del diàleg i el respecte". En aquest sentit, Maragall ha recordat la força de la mobilització del poble català i ha subratllat que "l'1-O la ciutadania es va fer mestra del seu destí"

Els 5 diputats que segueixen a Brussel·les han decidit avui renunciar a la delegació del seu vot

"Vaig acabant" ha dit Maragall i ha fet aixecar els primers aplaudiments del dia de les files populars i de la formació taronja. Tot seguit, la mesa d’edat ha detallat que els vots dels tres diputats que segueixen a la presó serien delegats a membres del seu propi partit. Marta Rovira votaria en nom d’Oriol Junqueras i Jordi Turull ho faria per Jordi Sànchez i Joaquim Forn. Aquest fet ha generat polèmica. Ciutadans ha demanat la paraula perquè la mesa fes una reconsideració i ha acusat Maragall de fer un “míting d’ERC”. El PP també ha volgut deixar constància que la presó provisional no és un fet que es reculli en el reglament de la cambra. De fet, només estableix 3 escenaris per delegar el vot: les baixes de paternitat i maternitat, una malaltia de llarga durada o una hospitalització. Tot i així, com ha explicat Maragall, es pot fer una interpretació més expansiva per considerar que la situació dels 3 empresonats és una incapacitat perllongada i no permet el dret a la participació política. Pel que fa als 5 diputats que segueixen a Brussel·les, aquests han decidit avui renunciar a la delegació del seu vot. Tot i així, com ja han avançat des de Junts per Catalunya, tenen previst sol·licitar-ho els pròxims dies.

Només una dona formarà part de la mesa i aquest és un dels fets que ha volgut destacar la diputada Elisenda Alemany: "Aquesta mesa no és paritària i no representa la pluralitat d’aquest Parlament"

Un cop fet aquest tràmit inicial, s’ha prosseguit a l’elecció del president del Parlament. En un primera ronda de votació, Roger Torrent no ha aconseguit la majoria absoluta necessària. Això ha comportat repetir la votació i, en una segona volta, Torrent ha estat escollit nou president del Parlament de Catalunya per majoria simple. A continuació, han seguit les votacions per elegir la resta de membres de la mesa. Josep Costa (Junts per Catalunya) i José María Espejo (Ciutadans) han estat escollits vicepresident primer i segon, respectivament. Els càrrecs de secretaris de la mesa han recaigut a Eusebi Campdepadrós (Junts per Catalunya), David Pérez (PSC), Joan García (Ciutadans) i Alba Vergés (ERC). Només una dona formarà part de la mesa i aquest és un dels fets que ha volgut destacar la diputada Elisenda Alemany (Catalunya En Comú – Podem): "Aquesta mesa no és paritària i no representa la pluralitat d’aquest Parlament".

Un cop finalitzades les votacions, els diferents membres de la mesa han ocupat les cadires que tenen reservades a la tarima de l’hemicicle i el seu president, Roger Torrent, ha pres la paraula.  Segons el flamant president de la cambra, l’objectiu d’aquesta legislatura ha de ser "recuperar les institucions i posar-les en mans de la ciutadania" per tal de "preservar la sobirania del Parlament". Torrent ha volgut recordar els escons buits i destacar que la nova etapa arrenca amb unes institucions intervingudes econòmicament i sota l’aplicació del 155. Alhora, ha reclamat "col·laboració, voluntat i respecte" perquè, manllevant les paraules de la seva predecessora en el càrrec, en el Parlament "s’ha de poder parlar de tot".

Torrent ha volgut finalitzar el seu parlament amb un: "Visca la democràcia i  visca Catalunya"

Torrent ha volgut finalitzar el seu parlament amb un: "Visca la democràcia i  visca Catalunya". Un fet que no ha passat desapercebut perquè Carme Forcadell, quan va ser investida va sentenciar: "Visca la democràcia, visca el poble sobirà i visca la República catalana". Aquest gest pot ser un precedent i pot denotar quin serà el discurs que caracteritzarà la política parlamentària de les pròximes setmanes. Ara, el següent pas és constituir els grups parlamentaris que integren la nova cambra i que el president Torrent proposi un candidat a la presidència de la Generalitat. S’ha escollit per vot físic la segona autoritat del país, ara caldrà esperar com s’elegeix el pròxim president del govern. Comença, de nou, un altre compte enrere. Abans de finalitzar el mes de gener s’ha de celebrar la primera sessió d’investidura. El debat, dins i fora de l’hemicicle, està servit.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.283.551 missatges
  • 220.619 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat