Notícia

El govern d'Aragó retira un llibre d'una editorial catalana per 'manipulació de la història'

L'executiu critica que la publicació parlava de la 'Corona catalanoaragonesa' en comptes de la 'Corona d'Aragó'

El govern d'Aragó ha ordenat la retirada d'un llibre de text de l'editorial barcelonina Casals pel que considera "manipulació de la història", tal com ha denunciat la consellera d'Educació, Cultura i Esport, Mayte Pérez. L'executiu aragonès critica que el llibre, de Literatura Universal, parlava de "Corona catalanoaragonesa" en comptes de la "Corona d'Aragó". La publicació es feia servir en una optativa de primer de Batxillerat de l'institut Ramon y Cajal d'Osca que tenia 16 alumnes. La directora provincial va donar l'avís al govern d'Aragó, que ha ordenat la retirada d'aquest llibre a totes els centres que el facin servir. A més, l'executiu aragonès enviarà una queixa a l'editorial.


Opina

Configuració
 • RexMontcada 433 2 👍 490
  Si sóc sincer, mai he entès per què se'ns diu "catalanoaragonesa" com si fos el nom. Era la Corona d'Aragó, no veig el problema. 

  El problema és que els "aragonesos" (castellans que viuen a l'Aragó) pensen que la Corona d'Aragó implicava que Catalunya no existia i que tenia zero rellevància política, social i cultural, quan era més bé al contrari. Això si que ho haurien de retirar.
 • RafeldePatraix 868 3 👍 345
  Jo també trobe que Corona d'Aragó no fa mal (a banda de ser veritat).

  Ara, si hi ha algun historiador que explique per què cal donar prioritat a Corona Catalanoaragonesa, doncs que passe avant i que ho explique.
 • Toni Montagutí 27.935 6 35 👍 16.463
  Hi estaria fins i tot d'acord si els propòsits d'aquesta insistència fossin per a reclamar el dret de l'Aragó a tornar a les èpoques en que eren un regne independent, però com que l'únic objectiu que persegueixen és negar-nos als catalans el nostre, de dret, m'emprenya. Tot sigui per a refermar la unitat d'aquesta Espanya que tant els agrada. A fregir espàrrecs.
  • alexpv 1.143 1 👍 636
   Tenen tot el dret a escriure la història pròpia. Era la Corona d’Aragó i punt. 
   Això sí, SEMPRE hem d’estar alerta dels adoctrinaments dels llibres de text escanyols. 
   • Toni Montagutí 27.935 6 35 👍 16.463
    No dic pas el contrari. Però és evident que fan servir la història d'una manera prou esbiaixada. Sembla que no els interessa recordar que l'alçament contra Felip V va ser cosa dels antics territoris de la corona que reivindiquen. Inclosa Aragó.
   • MLC 8.336 3 258 👍 6.235
    "Era la Corona d'Aragó i punt". Doncs no, les coses no són així en general. 

    1) Els documents de l'època es refereixen al territori amb una dotzena de noms diferents, una de les quals és "regne, domini i corona d'Aragó i de Catalunya", en document signat pel rei Alfons el Franc. Qui sóm nosaltres per corregir al mateix rei d'Aragó? 

    2) Molts estats es coneixem amb noms diferents i de vegades no amb l'original. El mateix estat que ens oprimeix és oficialment "Reino de España", però poca gent fa servir això i en general se li diu "estadt espanyol" o "Espanya".

    Igualment l'antiga URSS era coneguda normalment com "Unió soviètica" i sovint com Russia, mentre que al Tintin surt com "El país dels soviets". L'imperi asteca mai es va dir així, ni el dels inques, ni l'egipci, ni l'hitita ni la Grècia clàssica ni l'

    3) Corona catalanoaragonesa és un nom adjectivat del mateix tipus que "Alemanya nazi", "França de Vichy" o "estat grecotxipriota". Era una corona en la que convivien catalans i aragonesos, així que es perfectament vàlid anomenar-la així, igual que ho és dir que Alexandria era una ciutat gregoegipcia.

    En altres paraules, ningú té dret a exigir que la Corona d'Aragó s'anomeni com li dona la gana a ell i menys denunciar que altres, el mateix rei d'Aragó del segle XIII inclòs, faci servir altres denominacions.
 • Lleidatans 1.995 10 836 👍 764
  Saragossa? Quina mandra.
 • EmulatorQ Usuari sumador 57.670 14 6 👍 12.608
  I pensar que el rei Ramir va demanar ajuda i protecció a Catalunya... No sé què pensaria si veiés el que fan aquests "aragonesos".
 • Gonexar Usuari sumador 9.154 14 235 👍 2.070
  Era la corona del rei d'Aragó, per quins set sous havia d'agenollar-se Catalunya davant Aragó quan hi va aportar el rei, eren més población, tenim mar, etc No es veritat, per molt reduccionista, mal va ser el nom oficial ni té res a veure amb la realitat.
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.010.508 missatges
 • 211.536 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums