Notícia

La nova biblioteca de Palma es podria dir 'Aurora Picornell' en record de la miliciana afusellada

És una proposta d'un jove col·lectiu en defensa de la memòria històrica i la lluita obrera i feminista

El col·lectiu Aurora Picornell ha proposat que la nova biblioteca del Molinar dugui el nom d'Aurora Picornell, en honor a la miliciana afusellada. La iniciativa arriba mesos després que Picornell fos nomenada filla predilecta de l'illa de Mallorca. Va ser a l'abril quan el Consell de Mallorca va aprovaratorgar aquest reconeixement a la política i miliciana mallorquina, que és coneguda com una de 'les Roges del Molinar', el grup de veïnes del barri del Molinar que van ser assassinades la nit de Reis de 1937.

"Creiem que seria una manera de ratificar el compromís de les biblioteques municipals de Palma amb l'educació popular i de donar compliment a la reivindicació que feien 'les Roges del Molinar', com a dones i com a treballadores, que en els seus escrits a la premsa obrera d'aquells anys animaven a les joves treballadores a educar-se per emancipar-se de la ignorància en què les mantenia una societat patriarcal", han argumentat des d'aquest jove col·lectiu en defensa de la memòria històrica i la lluita obrera i feminista que va néixer després de l'exhumació de la fossa de Porreres. De fet, tot apuntaria que les anomenades 'Roges del Molinar' van ser afusellades i enterrades en aquest emplaçament.

La nova biblioteca del Molinar estarà ubicada a l'edifici de La Petrolera.

Qui va ser Aurora Picornell? 

Aurora Picornell va ser una sindicalista i miliciana mallorquina, defensora dels drets de les dones i del pensament comunista, que va ser assassinada pels franquistes la nit de Reis de 1937. Juntament amb Picornell van morir també 4 dones més. Totes elles eren conegudes com les "Roges del Molinar" i vivien al barri del Molinar de Palma de Mallorca. Cada nit de Reis es commemora la seva causa i ella s'ha convertit en tot un símbol de la lluita memorialista de les Illes. 

De fet, dos mesos després que s'iniciessin les tasques d'exhumació de la fossa de Porreres, va néixer el col·lectiu cultural Aurora Picornell en defensa de la memòria històrica i la lluita obrera i feminista. L'entitat, que pren el nom de la sindicalista afusellada a Porreres, es va presentar amb l'objectiu de "conèixer i difondre les tradicions i la memòria dels moviments obrer, feminista i popular, en tots els temps i circumstàncies, però especialment a les Illes Balears".


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.238.969 missatges
  • 219.053 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat