Notícia

Una trentena d'eurodiputats reclamen l'alliberament dels presos, la fi del 155 i la mediació de la UE a Catalunya

La vicepresidenta dels socialdemòcrates a l'Eurocambra, la filla del pare de la UE Altiero Spinelli i l'exministre eslovè Ivo Vajgl formen part de la plataforma Diàleg UE-Catalunya

Una trentena d'eurodiputats han reclamat aquest dimecres l'alliberament dels "líders polítics i socials" catalans tancats a la presó, la fi de l'article 155 a Catalunya i la intervenció de la Unió Europea en el conflicte per trobar una "solució negociada" que acabi amb un "referèndum pactat". Els parlamentaris han presentat al Parlament Europeu la plataforma Diàleg UE-Catalunya, que inclouen entre els seus membres la filla d'un dels pares fundadors de la UE, la italiana Barbara Spinelli, l'exministre d'Exteriors eslovè Ivo Vajgl o la vicepresidenta dels socialdemòcrates a la cambra, Tanja Fajon. A més, han escrit una carta al president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, i el seu predecessor en el càrrec, Martin Schulz, perquè es pronunciïn sobre l'empresonament dels membres del govern i, en particular, de Raül Romeva i Oriol Junqueras, que van ser eurodiputats.

"Estem profundament preocupats pel punt crític a què ha arribat la situació a Catalunya, i per això hem decidit que unir les nostres veus i fer accions conjuntes és la manera més forta per reclamar a les institucions de la UE un gest de responsabilitat per afavorir el diàleg i trobar una solució", asseguren els eurodiputats en el manifest de creació del grup. 

En una roda de premsa, el liberal Ivo Vajgl ha lamentat que el Parlament Europeu fins ara no s'hagi pronunciat sobre la situació dels polítics i activistes catalans empresonats, i ha explicat que aquest és un dels motius pel quan van decidir crear el grup. A més, Vajgl ha confirmat que han demanat anar a visitar els polítics a la presó però fins ara no han rebut l'autorització de les autoritats de Madrid. Els francesos Marie-Pierre Vieu i José Bové han exigit explicacions pel retard en l'autorització de les visites, i han dit que han demanat ajuda a França. 

Entre els participants al grup hi ha membres del partit socialdemòcrata com la seva vicepresidenta Tanja Fanjon; del liberal, com Ivo Vajgl; dels Verds, com el francès José Bové, l'eslovè Igor Soltes, la sueca Bodil Valero, l'estonià Indrek Tarand, o el belga Bart Staes, o de l'Esquerra Unitària, com els irlandesos Lynn Boylan, Martina Anderson i Matt Carthy, les italianes Barbara Spinelli i Eleonora Forenza, la francesa Marie-Pierre Vieu o la letona Tatjana Zdanoka. Pels conservadors i reformistes europeus hi ha els flamencs Mark Demesmaeker i Sander Loones, i també hi participen, els catalans Jordi Solé i Josep Maria Terricabras (ERC) i Ramon Tremosa (PDECAT). Izaskun Bilbao (PNB) i Josu Juaristi (Bildu) també en formen part, així com la gallega Lidia Senra, entre d'altres o l'escocès Ian Hudghton. 


Opina

Configuració
 • v.ramoneda 533 8
  La dictadura espanyola.

  "El dret internacional reconeix el deure d'ingerència de la comunitat internacional en els casos en què un Estat procedeixi amb repressió i injustícia en contra del seu propi poble o part d'ell."
  254 diputats del Congrés, els del PP, PSOE i C’s, donen suport activament a l'estat d'excepció encobert del 155 a Catalunya, és a dir, una norma de plens poders que suspèn de fet la Constitució. Ja no és una dictadura del PP, sinó de gairebé les tres quartes parts de la càmera. Si afegim els 71 diputats de Podem que, sense formar part del bloc del 155, el toleren doncs, podent, no ho han recorregut davant el Tribunal Constitucional, arribem a 325 escons, el 92 per cent de la cambra. Pràcticament tots els representants espanyols. Això és ja una dictadura espanyola a seques, una dictadura de la majoria espanyola sobre la minoria nacional catalana, sobre una minoria estructural.
  Llegir tot l’escrit a : https://cotarelo.blogspot.com.es/2017/11/la-dictadura-espanola.html
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.177.985 missatges
 • 216.876 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat