Notícia

Eurodiputats de diferents països avisen de la 'gravetat' d'intervenir els mitjans públics catalans

Diversos parlamentaris destaquen que pot ser un 'primer pas' cap al control 'total'

Diputats dels Verds, l'Esquerra Unitària Europea i els socialistes a l'Eurocambra es mostren "preocupats" en converses amb l'ACN davant la possibilitat que el govern espanyol intervingui els mitjans públics catalans i defensen la seva llibertat i independència.

La vicepresidenta dels Verds/ALE, la sueca Bodil Valero, afirma que una interferència seria "molt greu perquè el dret a una premsa lliure és molt important" en una democràcia i diu que a Suècia "seria impossible" una situació similar.

Per la seva banda, l'eurodiputada irlandesa Liadh Ní Riada, del grup Confederal de l'Esquerra Unida Europea/Esquerra Verda Nòrdica, es mostra "alarmada" i avisa que un control dels mitjans de comunicació és el "primer pas cap al control total".

El també diputat dels Verds Igor Soltes demana "deixar la premsa tranquil·la" i reivindica "el rol" dels mitjans de comunicació "especialment" en un moment de procés polític com l'actual a Catalunya. La portuguesa Ana Gomes, dels socialistes europeus, denuncia que una intervenció seria "violar els principis essencials de l'Estat de dret" i es tractaria d'una "solució com les de Franco".

Preguntada per la possibilitat d'intervenció Gomes afirma que li costa "imaginar que sigui veritat" i espera que no es produeixi. Si finalment té lloc, denuncia, "coartaria la llibertat d'expressió i d'informació a Catalunya". "No em sembla una solució respectuosa del marc i els valors del Tractat europeu", diu.

En aquest sentit reivindica que "tant a Madrid com a Catalunya" pugui haver-hi "totes els corrents de pensament en relació a les qüestions que estan afectant la societat". "Ens agradi o no", sentencia.

La vicepresidenta dels Verds/ALE Bodil Valero diu que una mesura com intervenir els mitjans públics "ensenya realment que Espanya en aquest cas vol centralitzar tot el poder i també la comunicació cap a fora" i apunta al fet que la premsa espanyola "no ensenya el mateix que ensenya la resta del món". "És molt preocupant si prenen aquesta mesura", afegeix.

També destaca que en altres països europeus, com a Suècia, seria "impossible" prohibir el dret a la paraula o el dret a l'opinió i seria "impensable" negar el dret a una premsa lliure.

Per la seva banda, l'eurodiputada Liadh Ní Riada veu una possible intervenció com un moviment "clàssic" que pretén "controlar" la premsa i, en extensió, "la gent". "Controles el missatge que estàs donant", apunta. També lamenta que el govern espanyol ho faci "amb arguments sobre la garantia del pluralisme i per assegurar que tots els aspectes estan sent coberts".

"Com pots dir això excloent els mitjans catalans?", s'exclama l'eurodiputada. "Com a eurodiputats hem de defensar la democràcia i la llibertat de premsa en aquesta situació perquè sense periodistes lliures és difícil i no s'hauria de donar crèdit només al que diu el govern espanyol", afegeix.

L'eslovè Igor Soltes explica a l'ACN que l'associació de premsa d'Eslovènia ja ha expressat el seu suport als mitjans catalans en la "lluita per la seva independència i la no interferència del govern d'Espanya".

"Els mitjans de comunicació juguen un paper important a l'hora de donar a la gent informació objectiva", subratlla l'eurodiputat, que rebutja la intervenció afirmant que el rol de la premsa en processos polítics és "molt important per a una democràcia normal".

Article 155 i paper de la UE

En relació a l'aplicació 155, Ní Riada denuncia que "aquest tipus de moviment exacerba completament la situació" i apunta al fet que no està "creant" un espai pel diàleg. "És un moviment molt agressiu i penso que no hauria de ser encoratjat de cap de les maneres", sentencia.

A més, afirma que és un moviment que pretén "callar la veritat" del que està passant i suposa l"opressió" dels catalans, un fet que no hauria de ser "tolerat a cap nivell". "Els que som testimonis del que està passant hem de començar a sortir als mitjans, potser, en contra d'això", diu.

En la mateixa línia, Soltes creu que aquest podria portar "conseqüències molt negatives" i que el govern espanyol pot "bloquejar" el procés de diàleg. "No sé si el diàleg està anant en la bona direcció amb l'article 155", reflexiona.

L'eslovè reitera la "importància" de dialogar per a començar a crear "una nova imatge de futur" i recrimina a la Comissió Europea (CE) no ser més "clara" i no intervenir a favor d'una mediació. "Hem vist molts casos on Europa va reaccionar massa tard", lamenta.

Valero pensa que la Unió Europea (UE) hauria d'interferir "obligant les dues parts a asseure i a parlar", però afirma que no ho fa perquè el president del govern espanyol "no vol". En aquest sentit, l'eurodiputada denuncia que hi ha estats que "no compleixen" amb els drets humans dels seus ciutadans i la UE "no pot fer res" al respecte.

"És l'estat qui ha de respectar les lleis o els drets humans", ha indicat. Tot i això, Valero subratlla que tenim "valors comuns". "Penso que quan un país no compleix amb els valors en comú, és també l'obligació de la CE i del Consell de prendre mesures", ha sentenciat.

Per la seva banda, el Partit Popular Europeu no ha sortit en declaracions públiques en contra de la intervenció dels mitjans. De fet, va ser precisament a instàncies d'aquest grup i del socialdemòcrata que l'Eurocambra va rebutjar dilluns traslladar al Ple de l'Eurocambra un debat sobre l'article 155 i la detenció dels líders de l'ANC i d'Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, respectivament.

El vicepresident del PPE al Parlament Europeu, Esteban González Pons, va afirmar en aquest sentit que era "inacceptable" que s'intentés "suplantar" el Congrés dels Diputats o qüestionar la justícia espanyola des d'Estrasburg.

El portuguès Paulo Rangel, també vicepresident del Partit Popular Europeu, es va declarar "escandalitzat" i "avergonyit" de què hi hagi membres de l'Eurocambra que pensin que no es respecten les llibertats i els drets fonamentals a Catalunya. "Vull viure en un món on es respectin els drets humans tant com a Catalunya", va afirmar.

Un dels pocs populars que s'ha pronunciat és el diputat letó Artis Pabriks, que va piular dissabte passat, coincidint amb l'anunci del govern espanyol d'aplicar el 155, que "reaccions inadequades per part de polítics, incloent alguns polítics de la UE, sobre Catalunya acabaran amb independència o sang, o totes dues al mateix temps".


Opina

Configuració
 • Turanga_Leela 30.866 7 29 👍 8.574
  No sé si el diàleg està anant en la bona direcció amb l'article 155.

  Però quin diàleg? Quan el van entrevistar al senyor Soltes?


  reaccions inadequades per part de polítics, incloent alguns polítics de la UE, sobre Catalunya acabaran amb independència o sang, o totes dues al mateix temps


  És que al final serà independència per poder sobreviure, i és aquesta la realitat els agradi als peperos o no.
 • Spanish Flea 252 1 👍 51
  .zZ .zZ .zZ

  Tot val per vendre el conte de l'Europa que creu en l'independència i refusa la opressora Espanya.

  Eleccions i al llit a plorar.
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.266.604 missatges
 • 220.000 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat