Notícia
Col·laboració de la Generalitat amb el govern de les Illes Balears per a la recuperació de la memòria democràtica
L’acord preveu en concret la col·laboració conjunta en programes d’exhumació i identificació de persones desaparegudes
El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva i la consellera de Cultura del Govern de les Illes Balears, Fanny Tur, van visitar conjuntament a finals de juliol la fossa mallorquina de Sa Coma, a on s’estima que hi hauria 400 milicians, la majoria catalans, que van participar en el desembarcament de l’exèrcit republicà a l’illa de Mallorca.
El desembarcament republicà al Llevant mallorquí
La costa del Llevant de Mallorca va ser l’escenari de l’únic front de guerra a l’illa de Mallorca entre els anys 1936 i 1939. El 16 d’agost es va produir el desembarcament de tropes republicanes a la zona costanera dels municipis de Manacor i Sant Llorenç de Cardassar, seguit d’altres a Portocristo, Cala Petita, Cala Morlanda, Cala Moreia i sa Coma. El centre de decisions del comandament republicà, comandat pel capità Alberto Bayo, es va establir a la finca de sa Punta de n’Amer. L’expedició republicana va durar nou dies, fins al reembarcament del 4 de setembre.
Durant aquest temps es van produir baixes de soldats republicans al camp de batalla, i captures i execucions de milicians catalans per l’exèrcit nacional. Els milicians que no van aconseguir reembarcar van ser represaliats. Així mateix, es van produir baixes en l’exèrcit nacional. Hi va haver soldats nacionals fets presoners i executats.
Afegeix el teu comentari