Notícia

Col·laboració de la Generalitat amb el govern de les Illes Balears per a la recuperació de la memòria democràtica

L’acord preveu en concret la col·laboració conjunta en programes d’exhumació i identificació de persones desaparegudes

El Govern ha aprovat aquest dimarts al matí iniciar la col·laboració amb el Govern de les Illes Balears en matèria de memòria democràtica a través d’un protocol que els permetrà col·laborar i optimitzar recursos en les polítiques de localització, recuperació i identificació de restes de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. Els dos governs s’han compromès així a impulsar conjuntament tot un seguit d’accions per a la reparació, dignificació i reconeixement de totes les persones -procedents de les Illes Balears i Pitiüses, de Catalunya o d’altres indrets- que van morir durant el desembarcament de les tropes republicanes al Llevant mallorquí durant l’agost del 1936.
També, a treballar en la preservació, senyalització, contextualització i documentació, amb rigor històric, de les fosses que contenen cossos de soldats morts arran d’aquest desembarcament comandat pel capità Alberto Bayo.

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva i la consellera de Cultura del Govern de les Illes Balears, Fanny Tur, van visitar conjuntament a finals de juliol la fossa mallorquina de Sa Coma, a on s’estima que hi hauria 400 milicians, la majoria catalans, que van participar en el desembarcament de l’exèrcit republicà a l’illa de Mallorca. El desembarcament republicà al Llevant mallorquí

La costa del Llevant de Mallorca va ser l’escenari de l’únic front de guerra a l’illa de Mallorca entre els anys 1936 i 1939. El 16 d’agost es va produir el desembarcament de tropes republicanes a la zona costanera dels municipis de Manacor i Sant Llorenç de Cardassar, seguit d’altres a Portocristo, Cala Petita, Cala Morlanda, Cala Moreia i sa Coma. El centre de decisions del comandament republicà, comandat pel capità Alberto Bayo, es va establir a la finca de sa Punta de n’Amer. L’expedició republicana va durar nou dies, fins al reembarcament del 4 de setembre. 

Durant aquest temps es van produir baixes de soldats republicans al camp de batalla, i captures i execucions de milicians catalans per l’exèrcit nacional. Els milicians que no van aconseguir reembarcar van ser represaliats. Així mateix, es van produir baixes en l’exèrcit nacional. Hi va haver soldats nacionals fets presoners i executats.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.239.364 missatges
  • 219.067 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat