Notícia

El primer ministre belga planteja la 'mediació internacional o europea' si fracassa el diàleg entre Catalunya i Espanya

Charles Michel diu a 'Le Soir' que la crisi catalana 'posa a prova' la Unió Europea perquè hi ha en joc 'qüestions fonamentals' com la llibertat d'expressió

El primer ministre belga, Charles Michel, planteja la "mediació internacional i europea" si es constata un "fracàs definitiu" del diàleg entre Catalunya i Espanya.

En una entrevista al diari belga 'Le Soir', Michel assegura que la crisi catalana "posa a prova" la Unió Europea perquè hi ha en joc "qüestions fonamentals com l'expressió del vot, d'opinió o l'ús de la força".

Michel descriu la situació com una "crisi institucional i política" i aposta primer per un "diàleg hispano-català". "Només si constatem un fracàs definitiu (del diàleg) es podrem plantejar una mediació internacional i europea", indica.

Michel, de fet, també va ser el primer mandatari europeu en mostrar el seu rebuig per la violència policial de l'1-O. En una piulada, Michel va dir que "la violència mai pot ser la resposta" i va fer una crida al "diàleg". 

A l'entrevista, Michel admet que la seva piulada la va fer des de la "convicció" i remarca que no es pot "imaginar" que davant de les imatges de violència no hi hagi "reacció" europea. "Em vaig expressar, ho assumeixo totalment, amb espontaneïtat i convicció", afegeix. Així mateix, el primer ministre belga diu que "molts col·legues europeus" li van agrair la piulada. 

Michel, liberal francòfon, és primer ministre de Bèlgica amb el suport, entre d'altres, dels nacionalistes flamencs de l'N-VA, però nega que això influenciés la seva condemna a la violència. "No em cal cap inspiració per expressar la meva opinió després de veure les imatges que vaig veure", remarca. 

"No hi ha una crisi jurídica, a Espanya, hi ha una crisi política", destaca Charles Michel, afegint que "una crisi política es resol amb diàleg polític". El belga lamenta que fins ara hi hagi hagut un "diàleg de sords" entre Madrid i Barcelona i reclama una "pausa" per obrir noves converses. 

Preguntat sobre si Bèlgica reconeixeria una Catalunya independent, Michel diu que no vol respondre una pregunta hipotètica. "No vull fer les coses encara més complicades", afegeix. 

Michel nega la possibilitat de contagi del moviment independentista, i diu que "les lliçons de la crisi a Espanya són clares: cal dialogar per acabar amb les frustracions". El liberal diu que si els problemes es deixen "durant anys" sense resoldre "tard o d'hora hi ha una factura política a pagar".

"La democràcia és més que la majoria contra l'oposició", diu Michel, que adverteix que cal trobar "mecanismes" per escoltar "l'opinió dels que no són majoria en un moment determinat però que ho podrien esdevenir". 

El diari 'Le Soir', un dels de referència a Bèlgica, constata que el tema català probablement es tractarà durant la reunió que els caps d'estat i de govern de la UE celebraran dijous i divendres vinent a Brussel·les, tot i que no està en l'agenda oficial. 


Opina

Configuració
 • Marcos41247 4.290 2 498 👍 3.006
  Ja ens ho estan dient literalment: si no voleu a la comunitat internacional completament de cul, aixequeu la suspensió de la DUI. Tot anirà rodant a partir d'aquí.

  És el que volen, collons! O actuem o ens rendim, però ningú vol la merda que estem fent ara. Això de "així demostrem que volem diàleg" és estúpid; ho hem demostrat mil vegades abans.

  President, proclami la Independència formalment i com Déu mana, marxem JA!
 • Spanish Flea 252 1 👍 51
  "La democràcia és més que la majoria contra l'oposició"

  Aham.
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.268.006 missatges
 • 220.048 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat