Publicitat

Notícia

L'exministre d'Exteriors d'Eslovènia avisa Rajoy que 's'equivoca' obrint la porta al 155 i que 'ignora' la realitat

Ivo Vajgl veu 'justa' l'oferta feta per Puigdemont i avisa a Madrid que 'el pitjor' que pot fer és 'pensar en represàlies'

L'exministre d'Exteriors d'Eslovènia, Ivo Vajgl, afirma en declaracions a l'ACN que la resposta del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, obrint la porta a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució no és "la manera correcta " de respondre. "No pots ignorar la realitat, no pots fer-te a tu mateix ignorant de quina és l'essència del problema", avisa Vajgl.
 
Segons el també eurodiputat liberal, Madrid "s'equivoca rebutjant el diàleg i utilitzant un llenguatge d'humiliació". "La situació està bastant clara" i "el pitjor" que pot fer davant d'aquesta és "amenaçar" i "pensar en represàlies", diu Vajgl. A més, retreu al govern espanyol que no hagi reaccionat abans, "anys enrere", i assenyala, en aquest sentit, que "té responsabilitats". Per a l'eslovè, l'anunci fet per Puigdemont dimarts és "correcte" i suposa una oferta "justa".
 
Sobre l'anomenada "via eslovena" cap a la independència, Vajgl opina que aquesta pot ser un exemple "per la seva disposició al diàleg i a trobar una solució". Amb tot, matisa que "cada nació en moments històrics tria la seva pròpia resposta als problemes". "Nosaltres ho vam fer a la nostra manera i espero que els polítics catalans i espanyols siguin capaços de trobar la seva pròpia via, una manera que porti a un acord sobre si Catalunya pot separar-se d'Espanya en un futur, i com", apunta.

Quant a la posició o el paper de la resta d'Europa, l'eslovè destaca que "el missatge més important que tothom ha manifestat és la recerca d'una solució política" així com no deixar que la crisi catalana es converteixi en "una amenaça".

Vajgl diu que està "bastant segur" que tots els països europeus i l'opinió pública donen suport a una solució i un diàleg "democràtics" i a la cerca d'una solució apropiada per a la situació a Catalunya. Amb tot, assenyala que "un no pot tenir una resposta unificada" davant d'aquest tipus de situació. En aquest sentit, diu, "no podem esperar que Europa sencera, totes les faccions i partits polítics, responguin de la mateixa manera".

Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.127.079 missatges
  • 215.246 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums