Notícia

Un centenar d'advocats voluntaris donen consells als possibles investigats o detinguts per l'1-O

Juristes de Drets recorden que mentir com a testimoni comporta una pena 'menys greu' i que no és obligatori col·laborar amb la justícia

Un centenar d'advocats voluntaris han elaborat un manual perquè els possibles testimonis, detinguts o investigats pel referèndum de l'1 d'octubre puguin conèixer els seus drets. Per això, han penjat a Internet una guia on es recorda, per exemple, que mentir o no acudir a declarar com a testimoni comporta una "pena menys greu" o que qualsevol ciutadà en pot retenir un altre que està delinquint fins que arribi la policia, per exemple si "algú s'infiltra, comet un delicte i compromet el caràcter pacífic d'una manifestació amb mala intenció".
 
En un comunicat, el grup de juristes Drets, amb el suport de Juristes per la Independència i del Col·lectiu Praga, explica que ha creat aquest equip d'advocats voluntaris, que estaran disponibles les 24 hores al dia i posen a disposició un número de telèfon mòbil perquè hi puguin recórrer tots els possibles citats o detinguts, tant persones com empreses, i obtenir resposta i assessorament.

En aquesta guia, s'explica que "de vegades l'estat, les seves autoritats o els seus agents transgredeixen les lleis per assolir objectius polítics". "La llei, no obstant, protegeix els ciutadans davant dels abusos del poder i és una eina útil per reclamar el respecte dels drets fonamentals", continua el text, que conclou que "les lleis s'han de conèixer per saber actuar en situacions" en les quals una persona sigui investigada.

En una guia de nou punts, es recorda que només jutges, fiscals i policia poden investigar delictes. Si algú és citat a declarar com a testimoni, es recorda que està obligat a declarar i a dir la veritat, però diu que "si un testimoni menteix en una investigació no té cap responsabilitat excepte si reitera la mentida en l'acte de judici o la manté fins el moment de dictar-se sentència". A més, el fals testimoni en un judici té una pena menys greu. "Si algú és interrogat com a testimoni amb preguntes que el poden perjudicar personalment o generar responsabilitat, no té cap obligació de declarar ni de dir la veritat", apunta. "Ningú pot ser obligat a declarar sobre quelcom que el pugui perjudicar personalment a ell o als seus parents", conclou. I afegeix que si un testimoni no acudeix a la crida d'un investigador pot ser acusat de desobediència, que suposa una pena menys greu.

Si la citació és com a investigat, es té el dret a conèixer els fets delictius que se li atribueixen, a no declarar, a no declarar-se culpable, a tenir advocat i a ser assistit d'un intèrpret si és estranger i no parla castellà. A més, es recorda que "no col·laborar amb la investigació és un dret fonamental" i l'investigat té dret a no parlar ni proporcionar cap prova que el pugui perjudicar, com per exemple les claus o contrasenyes dels seus mòbils, equips informàtics o informació xifrada.

Els advocats també recorden que la policia pot entrar en un domicili o empresa només amb el consentiment del propietari o llogater o amb una autorització judicial, i l'investigat sempre té dret a ser present a l'escorcoll.

Si algú és citat a comissaria de manera telefònica i hi va voluntàriament, pot acabar detingut. A més, "qualsevol persona, inclús si no és policia, pot detenir-ne una altra que estigui cometent un delicte en aquell mateix moment a l'espera que arribi la policia".

Quan algú és arrestat té els mateixos drets que un investigat i, a més, que la seva detenció sigui comunicada a qui la persona vulgui, a fer una trucada i a ser visitat per un metge, entre altres. També té dret a sol·licitar un 'habeas corpus', o sigui que sigui traslladat immediatament per la policia davant d'un jutge instructor.

A banda, la policia pot retenir temporalment un ciutadà sense atribuir-li un delicte "només el temps necessari per a identificar-lo, fer-li un escorcoll personal superficial o sol·licitar-li informació per un escorcoll domiciliari". El ciutadà "retingut" té dret, com qualsevol ciutadà, a no fer cap manifestació que el pugui perjudicar.

Per Drets, "és crucial que tothom sàpiga quins són els seus drets i com ha d’actuar davant de les possibles accions dels cossos i forces de seguretat de l’estat que podrien actuar els propers dies vulnerant els drets dels ciutadans de Catalunya". Drets assegura que "la convocatòria d’un referèndum no és cap delicte i recomana serenitat i tranquil·litat a tots els possibles encausats".

Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.110.182 missatges
  • 214.709 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums