Notícia

Altafaj demana a la UE que comenci a prendre partit en el procés català

El representant permanent del Govern davant la UE demana a Brussel·les que 'afavoreixi el diàleg polític'

Amadeu Altafaj ha fet aquest dimarts una crida a les institucions europees perquè actuïn sobre el referèndum d'independència de Catalunya. Ho ha demanat durant la recepció institucional celebrada amb motiu de la Diada a la seu de la delegació a Brussel·les, des d’on ha reivindicat el paper de la UE al llarg de la història per “afavorir el diàleg polític” en la creació d'alguns estats.

En declaracions a l’ACN coincidint amb l’acte, Altafaj ha considerat “una llàstima” que les institucions no hagin exercit “ni tan sols una no influència positiva, constructiva per a encoratjar, sobretot el govern espanyol però a totes les parts en general, a trobar una solució dialogada”.

Tot i que considera que “ja fan tard” en pronunciar-se, Altafaj també s’ha mostrat comprensiu cap a les institucions de la UE. “Entenem que hi ha molts problemes a Europa en aquests moments i que potser més endavant hi haurà una reacció per afavorir una sortida més en línia amb els estàndards democràtics que prevalen a la Unió Europea”, ha assegurat a l’ACN.

Representants de les institucions europees, diplomàtics i corresponsals, entre altres, s’han reunit aquest dimarts a la seu de la delegació del Govern a davant la UE per festejar la Diada. Altafaj, que ha començat l’acte amb un record per a les víctimes dels atemptats a Barcelona i Cambrils, ha assegurat que les accions “repressives” i les “creixents amenaces” dels últims dies per part del govern espanyol “només reforçaran la percepció dels catalans que l’Estat espanyol no té cap projecte per oferir-los”. 

Segons ell, a tot Europa diplomàtics, eurodiputats i alts càrrecs de la UE “estan desconcertats”. En aquest sentit, ha reiterat que les institucions de la UE han de tenir un paper "constructiu" i “afavorir el diàleg polític”.

Com a exemple ha citat que fa menys de trenta anys “un terç dels estats membres actuals de la UE no existien com els coneixem avui”. “La UE va ser fonamental per assolir un acord”, ha dit en relació a països com Alemanya, Croàcia, Eslovènia, Eslovàquia o la República Txeca. “Primer es va tractar amb la política i posteriorment es va seguir l’enquadrament legal”, ha afegit. 

Durant el discurs també s’ha referit a la manifestació celebrada dilluns i a les diades “massives” dels darrers anys. “Es tracta de sis anys consecutius amb aproximadament un milió de persones que surten al carrer de forma pacífica i alegre”, ha dit.

En aquest sentit, ha assegurat que si en qualsevol país europeu un milió de persones sortissin al carrer, “les autoritats arribarien a la conclusió que tenen un problema polític”.”Aquest no ha estat el cas fins ara a Espanya”, ha sentenciat i ha indicat que una resposta judicial “és un error”. “La gent a Catalunya vol votar, i cap jutge o policia no pot aturar-ho”, ha afirmat. 

Després del discurs institucional, l’acte que ha reunit prop de 200 assistents ha continuat amb un pica-pica acompanyat de música jazz en directe. 


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.110.185 missatges
  • 214.709 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums