Notícia

Trapero denuncia que Madrid obstrueix una part de la informació policial internacional

El Major dels Mossos d’Esquadra creu que Younes Abouyaaqoub no va rebre ajuda de ningú durant la seva fugida

El major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero ha denunciat en una entrevista a Catalunya Ràdio que el cos no rep tota la informació que des de policies internacionals s’envia a Madrid. Trapero ha reconegut que la informació entra "per una finestreta controlada per la policia espanyola" i que la policia catalana "no surt ben parada" del repartiment perquè "part de la informació no flueix".

El major dels Mossos d’Esquadra també ha recalcat que la Guàrdia Civil no va oferir-se a entrar a la casa d’Alcanar. Pel que fa a la investigació, Trapero ha explicat que no hi ha ‘’cap element’’ que desmostri que Younes Abouyaaqoub rebés ajuda des que va fugir de Barcelona fins que se’l va abatre.

Trapero ha recordat que fa anys que el cos de Mossos d’Esquadra ‘’pateix’’ a l’hora de rebre informació internacional de caràcter policial que pot afectar la ciutadania i lamenta que, 10 anys després d’acabar el desplegament de la policia catalana, encara es regeixi per una llei de fa 30 anys.

Trapero ha recordat que els Mossos d’Esquadra són la policia ‘’central’’ a Catalunya i que això no vol dir que sigui l’única però si que cal que reclama que se li faci arribar tota la informació possible. 

El major dels Mossos d’Esquadra ha denunciat aquest dilluns en una entrevista a Catalunya Ràdio que la informació internacional arriba a una "finestreta de la policia espanyola" i el cos "surt mal parat" del repartiment d’aquesta informació perquè la informació "no flueix".

Trapero s’ha mostrat taxatiu en aquest tema i ha afegit que en aquest tema "el debat duraria poc". Per això, més enllà d’entrar o no a l’Europol, Trapero reclama "ser coherents amb la realitat", és a dir, defensar la centralitat dels Mossos d’Esquadra, com a cos que vehicula el contacte amb la ciutadania i vetlla per la seva seguretat, i per tant, que se li faci arribar tota la informació que afecti a la ciutadania mateixa. Si no és així, ha vaticinat Trapero, es pot tenir ‘’un problema seriós’’. 

Pel major dels Mossos d’Esquadra, la gestió dels atemptats ha "legitimat" la policia catalana, que s’ha acostat als ciutadans i ha lamentat que des d’alguns àmbits "es tiri merda" al cos, mentre els ciutadans "tiren flors".

Trapero ha dit que "no es traurà pit" de la gestió de l’atemptat, perquè hi ha 16 persones mortes, però si que s’ha mostrat convençut que el 17 d’agost ha fet canviar la concepció del cos per part dels ciutadans cap a una relació "més sana", tot i que reconeix que quan es faci alguna cosa malament, també se’ls criticarà. 

Col·laboració policial

En aquesta línia, Trapero també ha negat que la Guàrdia Civil demanés entrar amb els TEDAX a la casa d’Alcanar que va patir l’explosió de butà i ha desmentit categòricament que la CIA alertés la policia catalana sobre l’imam de Ripoll. Per Trapero, un sergent belga va demanar informació sobre aquesta persona a un mosso català que havia conegut a un congrés, i aquest, va buscar a les bases de dades de la policia per poder-li facilitar.

En cap cas, ha dit Trapero, sap si la consulta es va elevar. Trapero també ha explicat que hores d’ara els Mossos d’Esquadra no tenen coneixement dels imams que estan ‘’monitoritzats’’ per la policia espanyola. 

Younes Abouyaaqoub va fugir sol

De la investigació dels atemptats, Trapero no ha volgut donar detalls explícits però si que ha assegurat que hores d’ara "no hi ha elements" que els facin pensar que Younes Abouyaaqoub va tenir ajuda per fugir des de Barcelona, la nit dels atemptats, fins a Subirats on va ser abatut.

Trapero ha explicat que els únics contactes que sembla que va tenir va ser amb una dona a qui va intentar robar el cotxe i a la casa on va intentar entrar per poder-se rentar, tal com publica aquest dilluns el diari ‘La Vanguardia’.

Tot i reconèixer que si no s’hagués abatut Younes Abouyaaqoub es podrien saber més detalls dels fets, Trapero ha defensat la intervenció de la policia perquè "van fer el millor que van poder". S’ha mostrat "orgullós" dels agents, i ha recordat que si no s’hagués abatut i la càrrega explosiva hagués estat de veritat, es posava en perill la seguretat de la gent i per tant, no es podia córrer aquest risc. 

El major dels Mossos d’Esquadra tampoc ha confirmat que es tingui la certesa que els terroristes volien atemptat a la Sagrada Família ni cap possible connexió amb l'atemptat de Finlàndia. Per Trapero només hi ha proves que volien fer un atemptat d’unes característiques diferents a les de l’atropellament però que van haver d’improvisar tal com havien vist fer en altres escenaris i ‘’a la desesperada’’. 

Detectar millor la radicalització

Trapero ha explicat també que des del cos es farà un "judici crític" de la gestió dels atemptats per continuar aprenent de la mateix manera que es fa després de qualsevol altre atac i ha avançat que es reorientarà la manera de treballar per detectar els processos de radicalització que "no són tan e vidents i no deixen rastre" com és el cas del 17 d’agost.

Per Trapero, la cèl·lula d’aquests atemptats va actuar com una secta, i per tant, s’hauran de dissenyar productes per fer-hi front, ja que en aquests casos, és difícil poder-se’n adonar fins que no arriben les conseqüències. Tot i això, per Trapero cal "no criminalitzar" l’actuació policial perquè "no s’ha pogut evitar" i ha recordat que la policia no va poder detectar el que tampoc no van detectar els seus pares perquè van aconseguir enganyar tot el seu entorn. 


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.108.571 missatges
  • 214.654 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums