Notícia

Barcelona planta cara a l'estat espanyol i li demana que alliberi el periodista crític amb Erdogan detingut al Prat

Jaume Asens exigeix al fiscal general i a l'ambaixador turc la posada en llibertat de Yalçin

L'alcalde accidental de Barcelona, Jaume Asens, ha enviat aquest dimecres una carta al fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, i al fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Jesús Alonso Cristóbal, en què exigeix la "immediata llibertat" del periodista sueco-turc Hamza Yalçin.

Yalçin, tal i com avançava ahir Racó Català, va ser detingut a l'aeroport del Prat dijous per la policia espanyola i que va passar divendres a disposició de l'Audiència Nacional, que en va decretar presó provisional.

Asens també ha enviat una missiva a l'ambaixador de Turquia a Espanya, Ömer Önhon, i al cònsol general a Barcelona, Güçlü Kalafat, per demanar l'alliberament de l'escriptor. 

A la carta enviada als representants turcs a l'estat espanyol i a Barcelona, l'alcalde accidental expressa la "més profunda preocupació" en nom del govern municipal per la detenció de Yalçin, que titlla de "clarament injusta", i reclama que s'adoptin les "mesures necessàries" per evitar-ne l'extradició a Turquia. 

Asens diu a l'ambaixador i al cònsol que li preocupa la "situació alarmant en què es troba la premsa al seu país amb prop d'un centenar de periodistes detinguts" i els recorda que la llibertat d'expressió és un dret fonamental, consagrat en l'article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans i vinculat a la llibertat de premsa, i que tant un com l'altre són "garanties essencials de qualsevol societat amb sistemes polítics democràtics" .

Asens recull a la carta que Turquia és el país del món que, segons la Federació Europea de Periodistes, més professionals de la informació manté empresonats i que les associacions de drets humans denuncien que el govern turc els considera opositors pel sol fet d'exercir el dret d'informar a la ciutadania.

Barcelona, una ciutat compromesa amb els DDHH

L'alcalde accidental recorda en les dues missives que Barcelona és una ciutat "compromesa amb la defensa dels drets humans".

Turquia havia dictat una ordre internacional contra Yalçin sota l'acusació d'haver insultat el president Recep Tayyip Erdogan per un article publicat a la revisita 'Focus' i per mantenir vincles amb un partit polític declarat il·legal. El periodista va ser detingut dijous de la setmana passada a l'aeroport del Prat, on es trobava per viatjar a Londres. 

Yalçin és un ciutadà suec, d'origen turc, que no ha viatjat al seu país des del 1984. És un escriptor reconegut que està vinculat a Amnistia Internacional.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.125.603 missatges
  • 215.199 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums