Notícia

Ros diu que no es pot barrejar el litigi de Sixena amb el procés independentista

L'alcalde de Lleida reitera que la Paeria no col·laborarà amb un referèndum 'si no és pactat i està fora dels marcs legals'

L'alcalde de Lleida i president del PSC, Àngel Ros, considera que "no es pot barrejar" la voluntat del Govern d'organitzar un referèndum amb un tema com el conflicte entre Catalunya i Aragó per l'art de Sixena, tal com va fer el president d'Aragó, Javier Lambán, quan va qualificar la decisió de la Generalitat de no lliurar les 44 peces que es troben al Museu de Lleida com el "primer acte de rebel·lió enfront a l'estat de dret".

"Gràcies al fet que aquest art està en aquests moments a Catalunya, podem debatre si ha d'estar a Catalunya o a Aragó, perquè d'altra manera aquest una part d'aquest art estaria destruït i una altra en museus d'altres llocs del món"

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Ros no ha descartat que la policia pugui acabar entrant al museu lleidatà per endur-se els béns si la jutge d'Osca així ho demana però ja ha advertit que l'execució "cautelar" de la sentència podria generar situacions "irreversibles". L'alcalde de Lleida ha remarcat que aquesta sentència "encara té un llarg recorregut jurídic" i ha asseverat que "el dret empara" que les obres segueixin a Lleida.

Àngel Ros ha defensat el litigi per l'art entre Catalunya i Aragó encara "té molt recorregut jurídic" i ha ressaltat que "hi ha arguments a favor de cadascuna de les dues parts i, per descomptat, a Catalunya creiem que ens assisteix el dret".

En declaracions a a 'El Matí de Catalunya Ràdio', l'alcalde de Lleida ha defensat que les peces que es troben al Museu de Lleida, tant les originàries de parròquies de la Franja com del Monestir de Sixena, "va ser adquirit amb totes les garanties des de tots els punts de vista". Des d'un punt de vista moral, però, "gràcies al fet que aquest art està en aquests moments a Catalunya, podem debatre si ha d'estar a Catalunya o a Aragó, perquè d'altra manera aquest una part d'aquest art estaria destruït i una altra en museus d'altres llocs del món", ha manifestat.

L'alcalde de Lleida reitera la voluntat de no col·laborar amb l'1-O

Ros ha reiterat que l'Ajuntament de Lleida no col·laborarà institucionalment amb un referèndum si aquest "no està pactat i està fora dels marcs legals" i ha deixat clar que la Paeria "estarà sempre dins els marcs legals", motiu pel qual ha tornat a rebutjar la cessió de locals municipals. Per l'alcalde de Lleida i president del PSC, "el problema entre Catalunya i la resta d'Espanya s'ha de resoldre dins el marc legal" i ha qualificat de "paradoxa" que els partidaris de complir la llei "hàgim de justificar la nostra posició". 

Així mateix, l'alcalde de Lleida ha tornat a manifestar que no anirà a votar l'1-O –tot i haver-ho fet al 9-N- perquè "un referèndum és un acte solemne en què els ciutadans al qual han arribat institucions o forces polítiques i, en aquest cas, aquest pacte no hi és", ha afirmat. "El referèndum d'independència no és un procediment legal ni el que necessita el país", ha defensat l'alcalde de Lleida, tot lamentant que la reclamació del dret a decidir "l'hagin derivat cap a l'exercici de la independència de Catalunya". 

Àngel Ros preveu un "nivell molt alt de tensió" en l'àmbit polític en les setmanes prèvies a l'1-O i, en aquest sentit, ha advertir que "la radicalització de les postures no ajuda al diàleg". L'alcalde de Lleida ha dit que pensa més en el 2 d'octubre, dia en què confia que Puigdemont i Rajoy s'asseguin a la taula per negociar. 


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.239.554 missatges
  • 219.075 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat