Notícia

iCat comença a emetre en proves per l'FM abans del gran retorn del setembre

Aquest agost es podrà sentir la programació d'estiu

iCat es torna a sentir des d'aquest dimarts al matí a l'FM en proves. L'emissora oferirà la programació d'estiu que ja es pot sentir actualment per Internet. No serà, però, fins al 6 de setembre que tornarà definitivament a les ones després de cinc anys d'emetre exclusivament per la xarxa.

iCat mantindrà els principals programes d’aquests anys d’exili digital, potenciarà la música en català i feta a Catalunya i incorporarà nous programes musicals culturals i musicals temàtics.

En una entrevista amb l'ACN, el director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, ha constatat que el retorn d'iCat a les ones s'ha fet en termes "d'austeritat" aprofitant els recursos que ja s'utilitzaven fins ara i fent una aposta per la prescripció. "Volem que els Manel d'aquí 5 anys trobin en iCat l'oportunitat per projectar-se", ha precisat.

El director de Catalunya Ràdio ha constatat que s'intentarà que iCat tingui sortida per Catalunya Ràdio amb l'objectiu de fer evident que és el "conjunt de la ràdio pública" que fa una aposta per la cultura.

Una finestra per a grups emergents

Per Gordillo, l'emissora que es podrà sentir a partir del setembre s'ha d'adaptar als nous temps i tenir "sentit" pel consum cultural i musical que es fa actualment. "Ha de ser una fórmula diferent, amb molta prescripció", ha precisat. En aquest sentit, espera que el públic "jove i sensible amb la cultura" trobi en iCat la seva emissora. 

En aquest sentit, fa una dècada, Manel picava a la porta d'iCat per donar a conèixer la seva música i l'emissora els va donar una oportunitat. "Volem que els Manel d'aquí 5 anys trobin en iCat la finestra l'oportunitat per projectar-se", ha especificat, confirmant que busca atraure el talent cultural del país. 

El retorn a la freqüència modulada ha estat possible gràcies a una aportació del Departament de Cultura d'un milió d'euros per a les tres properes temporades. 

Per què van eliminar iCat de l'FM i per què torna ara

iCat va néixer el 2006 com una emissora multimèdia, per FM i internet. 6 anys després, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) va decidir que l'emissora només emetria via internet. 

El perquè? Segons la mateixa CCMA, la renúncia a l'FM "va ser plantejada pel Consell de Govern per causes econòmiques l'any 2012, com a mesura provisional i reversible, vinculada a la superació de l'etapa de màxima contenciópressupostària viscuda pel sector públic de Catalunya". 

És a dir, per culpa de les retallades, el govern havia d'eliminar algun canal de les emissions FM. Es va decidir que l'iCat, el cultural, seria el castigat. 

La decisió va ser molt polèmica. No només perquè la qualitat dels continguts (que des de llavors només s'emetien per internet) va minvar significativament, sinó pels arguments que donava la CCMA per excusar la decisió. Concretament, es va arribar a assegurar que la decisió "era una questió d'adaptació als nous consum de ràdio".

Una aposta amb noms i cognoms

La tornada de iCat a l'FM ha estat possible gràcies a la insistència del director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo i el seu equip. De fet, l'any passat, durant la festa dels 10 anys d'iCat, ja es va anunciar que es treballaria en aquest sentit.

No obstant això, des de la CCMA també s'ha recalcat que la recuperació "ha comptat amb la complicitat del conseller de Cultura, Santi Vila, que havia expressat públicament el desig de contribuir al retorn de les emissions". 

La CCMA també ha assegurat que "treballarà per retornar les emissions d'iCat a l'FM, tot establint els mecanismes de col·laboració necessaris amb el Departament de Cultura" per fer viable aquesta recuperació.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.193.440 missatges
  • 217.484 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat