Notícia

Creix la bossa d'entitats que fomenten la llengua catalana arreu dels Països Catalans

El cens d'associacions i fundacions ha augmentat un 5% respecte l'any passat

El cens d’entitats de foment de la llengua catalana ha crescut un 5% aquest 2017 i ha assolit la xifra de 198 entitats, 150 de les quals són associacions i 48 són fundacions. Enguany hi ha 19 entitats noves. 
 
El cens d’entitats de foment de la llengua catalana agrupa entitats de tots el territoris de parla catalana que impulsen activitats per promoure actituds positives envers el català o per incrementar-ne el coneixement o l’ús des dels seus àmbits d’actuació. Sumen més de 700.000 socis i tenen àmbits d’actuació ben diversos: 100 treballen en l’àmbit cultural; 32 en l’àmbit empresarial, laboral i professional; 21 en integració social; 19 en l’àmbit foment de la llengua; 17 en l’àmbit de joves, lleure i esport i 9 en ciència i tecnologia.

Representació d'arreu dels Països Catalans

El cens inclou entitats ubicades en les diverses divisions administratives dels territoris de parla catalana. La major part, 186, estan ubicades a Catalunya però també n’hi ha 4 al País Valencià, 2 a l’Aragó, 2 a les Illes Balears, 1 a Andorra, 1 a França i 2 a Itàlia.

L’entitat més veterana del Cens és la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, que es va crear el 1770, l’única creada al segle XVIII. A banda, hi ha 19 entitats del segle XIX com ara l’Ateneu Barcelonès, el Col·legi d’Advocats de Reus, el Col·legi d’Advocats de Vic, l’Associació Lluïsos de Gràcia, els Lluïsos d’Horta. El Cens inclou 114 entitats creades el segle XX, com Òmnium Cultural, Acció Cultural del País Valencià, l’Institut d’Estudis Eivissencs, l’Institut d’Estudis Penedesencs, Fundació Lluís Carulla. Finalment, 64 de les entitats són del segle XXI, com la Fundació PuntCAT, la Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC), Grup de Periodistes Ramon Barnils, o Associació Reintegra per a la Reinserció Laboral de les Terres de Ponent.

Les noves incorporacions

Aquest any s’han incorporat al cens les entitats següents: Associació Ca la Dona, Associació Centre Cultural de Colldejou, Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació, Associació Foment Martinenc, Associació Grup d'Entitats El Vendrell Educació i Lleure, Associació Institució Francesc de Borja Moll, Associació per la Comunicació Popular als Països Catalans, Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós, Ateneu Santfeliuenc, Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, Església Evangèlica Unida de Terrassa, Federació Internacional d'Scrabble en Català, Fundació Privada Ensenyament i Família, Fundació Privada Goel, Fundació Privada Revista de Catalunya, Fundació Privada Sagrera, Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya, Grup de Periodistes Ramon Barnils i Mútua Manresana, Mutualitat de Previsió Social a Prima Fixa.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.283.550 missatges
  • 220.619 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat