Notícia

Es busquen signatures (virtuals) per la creació d'una llei d'igualtat lingüística al País Valencià

Volen visibilitzar la urgència d'un text legislatiu que equipari els drets lingüístics dels valencianoparlants amb els dels castellanoparlants

Escola Valenciana ha posat en marxa la campanya de signatures 'Construïm la Igualtat Lingüística' amb l'objectiu de sumar esforços i afavorir la creació d'una llei d'igualtat lingüística, que sigui capaç de completar la Llei d'ús i ensenyament del valència. "La discriminació per raó de llengua és una realitat que patim les valencianes i els valencians, malauradament, de forma quotidiana i sistemàtica", expliquen els impulsors.

 

El manifest d'Escola en Valencià d'aquest any té com a qüestió de fons la urgència d'una llei d'igualtat lingüística que millori les mancances de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, així com de dissenyar un pla d'estudi integral per dotar la societat de la plena competència lingüística.

Any de la igualtat lingüística

La declaració oficial del 2017 com a any per "la igualtat lingüística" es va fer al gener durant la reunió extraordinària de valoració i organització de nous projectes de la plataforma. L’acord també establia la creació d’iniciatives de diversa naturalesa i prenia la protecció de l’estatus legal del valencià com a eix central. 

La igualtat lingüística està a l'agenda política i social del País Valencià i les reclamacions s'han vist esperançades, després de tants anys de Partit Popular, pel canvi de govern. En aquest sentit, la campanya d'Escola Valenciana arriba pocs mesos després de l'inèdit acord entre sindicats del País Valencià per assegurar l'ús de la llengua pròpia a les administracions públiques. GT-PV, CCOO PV i Intersindical Valenciana van pactar que s'exigeixi el domini del valencià a totes aquelles persones que treballin a l'Administració.

La universitat, un exemple de marginació lingüística 

Només el 13,65% de la docència universitària del País Valencià s'imparteix en la llengua pròpia. O el que és el mateix: més del 80% de les classes són en castellà. Segons l'estudi "El valencià en l'ensenyament. Informe 2016" que ha publicat el Sindicat de Treballadors i Treballadores de l'Ensenyament al País Valencià (STEPV), però, no tot són males notícies. En els darrers cinc cursos, la presència del valencià ha crescut a les aules universitàries, poc, però ho ha fet. Concretament, una mica més d'un punt percentual. Amb tot, l'informe parla d'un "estancament generalitzat" de l'ensenyament universitari en valencià i assenyala la Universitat Miguel Hernández com el pitjor exponent en aquest rànquing: en els darrers cinc cursos, no ha impartit ni una sola assignatura en valencià, sense comptar les assignatures de llengua.  


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.122.617 missatges
  • 215.100 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums