Notícia

Mor l'històric soci número 1 de l'associació antifeixista Memòria de Mallorca

El pare d'Andreu Paris va ser assassinat l'any 1937 segurament al cementiri de Porreres

Andreu Paris Llompart, membre fundador i soci número 1 de l'associació antifeixista Memòria de Mallorca, ha mort aquest cap de setmana. Paris era fill d'Andreu Paris Martorell, que va ser assassinat l'any 1937 a mans dels feixistes segurament a Porreres. L'històric soci d'honor de l'entitat ha marxat, com tants d'altres, sense saber amb certesa a quina fossa va ser enterrat el seu pare i sense haver recuperat les seves restes. 

Tot just aquest passat mes de novembre va començar la primera fase de l'exhumació de la fossa comuna de Porreres on Paris creia que havia estat afusellat i soterrat el seu pare. 

Veritat, justícia i reparació

Segons explica l'entitat en un comunicat, Paris era un adolescent quan van matar el seu pare, tenia sols 13 anys, i la seva mare el va tancar a casa seva uns dies perquè "era tan la seva desesperació i la seva indignació que tenia por que anés a insultar els feixistes d’Inca". Anys més tard, el traspassat va estudiar fins a esdevenir professor de matemàtiques als dos instituts d'Inca fins a jubilar-se.

"Tenia unes postals que una altra víctima assassinada inquera, en Gabriel Buades, li va escriure durant la República des de Marsella, i que va guardar com un tresor més de 70 anys fins que li va regalar al nebot de Buades", expliquen des de Memòria de Mallorca que lamenten la mort del seu company i li prometen que seguiran caminant per aconseguir els drets de les víctimes del franquisme i de les seves famílies.  
 


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.089.449 missatges
  • 214.050 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums