Notícia

Compte enrere definitiu per conèixer si Sa Feixina tomba (o no)

Malgrat els múltiples entrebancs, les institucions es comprometen a emetre un veredicte abans del 21 de juliol

Quan semblava que el destí de Sa Feixina havia de resoldre's aquesta setmana, un nou obstacle s'ha interposat en el camí cap a la demolició del monument franquista més gran de les Illes. I és que la Comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca, que havia de decidir si protegeix com a bé catalogat el monument, va decidir retirar el punt de l'ordre del dia per "prudència". 

Encara que els informes no estiguin enllestits, ha dit, el dia 21 de juliol -com a màxim- es prendrà una decisió

El president de la comissió insular va apartar la qüestió alegant que hi havia massa "divisió de criteris tècnics". Es referia, entre d'altres, a les discrepàncies que havia generat la resolució de la Ponència Tècnica de Patrimoni Històric, que proposava la protecció del monument amb 5 vots a favor de protegir el monument, 6 abstencions i 1 vot en contra. 

Per guardar-se les espatlles, Francesc Miralles, ha dit que demanarà tres nous informes: un de nou a la Universitat, un altre a Cort i un més als tècnics de la comissió. Amb tot, el president de la comissió ha promès que no deixarà expirar el termini que té el Consell per resoldre l'expedient. Encara que els informes no estiguin enllestits, ha dit, el dia 21 de juliol -com a màxim- es prendrà una decisió  

A l'hora de plantejar-se la retirada d'un vestigi franquista, què ha de prevaldre: el seu valor cultural o el significat ideològic?

L'última paraula, dels socialistes

Amb poques novetats al respecte, les reaccions polítiques no es van fer esperar: Ciutadans i PP están a favor de mantenir el monòlit dempeus mentre MÉS i Podem hi estan en contra. Ara bé, la clau de tot plegat la té el PSIB que, tot i ser un dels impulsors de la nova llei de Memòria Històrica de les Illes, encara no ha fet públic el seu vot. 

Des de l'ajuntament de Palma diuen que, que quan el monument sigui retirat, "es procedirà a la pavimentació del solar"

El debat de base

A l'hora de plantejar-se la retirada d'un vestigi franquista, què ha de prevaldre: el seu valor cultural o el significat ideològic? És a dir, què ha de pesar més: la llei de Memòria Històrica o la llei de Patrimoni Històric? Aquest és un dels maldecaps que més temps porten arrossegant dels sectors memorialistes illencs. 

I és que, precisament, de la resolució d'aquest conflicte d'interessos dependrà el futur del monòlit feixista de Sa Feixina, que fa anys que la societat mallorquina vol enderrocar. Des de l'ajuntament de Palma diuen que, que quan el monument sigui retirat, "es procedirà a la pavimentació del solar", fet que possibilitarà "un espai obert més ampli on es puguin realitzar activitats culturals per a tots els ciutadans". 


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.068.317 missatges
  • 213.370 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums