Notícia

París compleix amb la seva paraula i dignifica les despulles del fotògraf català de Mauthausen

Francesc Boix serà enterrat al mateix cementiri que Oscar Wilde, Jim Morrison i Édith Piaf

Les restes del fotògraf Francesc Boix seran traslladades a un sepulcre del cementiri Père Lachaise, el més prestigiós de París. Aquest és l'honor que li concedirà França al fotògraf català de Mathausen el proper dia 16 de juny. I ho farà amb una forma presència institucional. 

Hi assistiran, entre d'altres, l'alcaldessa, Anne Hidalgo, i respresentants del govern francès; així com familiars dels represaliats pel nazisme. També hi seran representants de l'Amical de Mauthausen i Gerardo Pisarello com a alcalde en funcions de Barcelona. 

Romandre al cementiri Père Lachaise no és privilegi a l'abast de qualsevol. Allà hi són enterrats intel·lectuals i músics com Oscar Wilde, Jim Morrison, Frederic Chopin, Yves Montand, Édith Piaf, la ballarina Isadora Duncan o Cyrano de Bergerac, entre d'altres. El trasllat, però, no hagués estat possible sense l'esforç incansable de l'Amical de Mauthausen de París que va engegar una campanya de finançament popular per sufragar les despeses i va aconseguir els permisos de l'Ajuntament. 

Qui va ser Francesc Boix? 

Boix va tenir un paper d'allò més determinant en la condemna del règim nazi després de la 2a Guerra Mundial. Ell mateix va testificar als judicis de Nuremberg i les seves fotografies van servir com a proves dels crims comesos per les SS.  

I és que, després de lluitar amb el bàndol republicà a la guerra civil espanyola, el fotògraf català va caure presoner a Mauthausen. Dins el camp, Boix va ser derivat al laboratori fotogràfic i és allà on va "robar" milers de fotografies als SS que provarien les atrocitats dels camps. 

El català va tornar a testificar al judici de Dachau, però la tuberculosi, que arrossegava des del camp, se'l va endur el 7 de juliol de 1951 als 30 anys. 


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.088.230 missatges
  • 214.014 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums