Notícia

Vilalba dels Arcs també retira la creu franquista de la plaça de la Vila

Els treballs s'avancen més del previst i se sumen a les recent intervencions de Gandesa i Horta de Sant Joan

Els treballs per retirar la creu franquista als caiguts de la plaça Major de Vilalba dels Arcs (Terra Alta) han començat aquest dimarts. L'obra s'ha avançat més del previst. L'empresa constructora responsable de fer-la havia planificat dur-la a terme cap a la tardor però ha pogut accelerar el desmantellament.

Una menys

La creu franquista de Vilalba dels Arcs es guardarà en un dipòsit municipal mentre es busca un espai museístic on pugui ser traslladada. Aquesta retirada es fa només uns dies després de l'enderroc del monòlit de Coll del Moro de Gandesa, propietat de la Diputació de Tarragona, i de la retirada de la mateixa creu als caiguts del bàndol franquista que s'ha tret de la plaça de Sant Salvador d'Horta de Sant Joan, aprofitant la segona fase de reforma dels carrers del casc antic.

El cens de simbologia franquista de Catalunya

A la Terra Alta, com a molts territoris dels Països Catalans, encara queden vestigis que incompleixen la llei espanyola de Memòria Històrica, que va entrar en vigor l'any 2007 i que té per objecte "reconèixer i ampliar drets a favor d’aquells que van patir persecució o violència, per raons polítiques, ideològiques o de creença religiosa, durant la Guerra Civil i la Dictadura, promoure la seua reparació moral i la recuperació de la seua memòria personal i familiar, adoptant mesures complementàries destinades a suprimir elements de divisió entre ciutadans". 

Després de gairebé deu anys de desplegament de la llei, el cens virtual del Memorial Democràtic xifra en més de dos-cents els símbols franquistes que encara hi ha a Catalunya, sense tenir en compte les més de tres mil plaques d'habitatge que encara encapçalen centenars de carrers del Principat -la majoria amb el jou i les fletxes. 


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Novetats

Fòrums

  • 9.222.551 missatges
  • 218.506 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat