Notícia

El govern aragonès crearà una Acadèmia de la Llengua per defensar i promocionar el català

La institució també protegirà l'aragonès i hauria de ser una realitat abans que acabi l'any

Francisco Javier Lambán Montañés (president d\'Aragó). Foto: eldiario.es
Francisco Javier Lambán Montañés (president d\'Aragó). Foto: eldiario.es

El govern d'Aragó crearà l'Acadèmia Aragonesa de la Llengua. Aquesta institució tindrà dos objectius: conservar, promocionar i defensar el català i l'aragonès. Segons informa La Comarca, l'Acadèmia de la Llengua establirà les normes referides a l'ús correcte de les dues llengües que parlen més de 80.000 aragonesos (un 6% de la població en aquest territori).

L'anunci de l'esborrany oficial es va fer el passat 25 de maig al Butlletí d'Aragó. A finals de juny s'acabarà el termini per tots aquells interessats que vulguin presentar al·legacions. Tot apunta que després de l'estiu, un cop els serveis jurídics del govern aragonès hagin estudiat les queixes o suggeriments, l'esborrany passarà en mans del consell del govern de la Diputació General d'Aragó per tal que s'aprovi la nova llei.

Com serà l'estructura?

Abans que acabi l'any, l'Acadèmia de la Llengua hauria de ser una realitat. Es compondrà d'un president i 14 membres (7 per cada institut) que s'escolliran de la següent forma: 5 de les Corts d'Aragó, 5 del govern aragonès i 4 de la Universitat de Saragossa.

Ara caldrà veure si les persones escollides tenen el nivell lingüístic i històric per assumir el repte, sobretot si tenim en compte que més del 60% dels components provindran de quotes de partits.

Una Acadèmia diferent

Durant el 2009 ja es va aprovar la creació d'aquest organisme. Llavors governava el PSOE i el Partit Aragonès en coalició. No obstant això, el projecte va quedar paralitzat. Durant la pròxima legislatura, amb l'arribada al govern del Partit Popular el 2011, la iniciativa tampoc es va reactivar. 

Ara, el nou executiu format pel PSOE i la Chunta Aragonesista ha tornat a posar la iniciativa sobre la taula. No obstant això, l'estructura de l'Acadèmia Aragonesa serà diferent de la que es va aprovar durant el 2009. 

Mentre que en un principi es va pensar la creació de dues institucions independents, una per cada llengua, el nou projecte pretén crear una única institució amb dos instituts interns, un pel català i un altre per l'aragonès.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Novetats

Fòrums

  • 9.224.707 missatges
  • 218.574 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat