Notícia

Després del desencís de l’any passat, Gent de la Terra deixarà d’organitzar la Mostra d’Entitats de l’11 de setembre

Òmnium Cultural agafa el relleu i durant els pròxims mesos detallarà com serà aquest esdeveniment

Després de 15 anys i havent-se consolidat com un dels actes més destacats a Barcelona en motiu de la Diada de l’11 de setembre, aquest any Gent de la Terra ja no organitzarà la Mostra d’Entitats dels Països Catalans. Aquest esdeveniment, que tenia lloc al passeig de Lluís Companys, ja no es va poder celebrar l’any passat perquè l’ANC i Òmnium Cultural van escollir aquest indret per desenvolupar l’acte central de la Diada.

Segons ha explicat un dels seus promotors, Enric Fontanals, en declaracions a Racó Català, consideren que ha arribat el moment de "cedir el relleu perquè la situació política també ha canviat des que vam iniciar aquest projecte". Tot i així, reivindica que "ha estat una meravellosa experiència i, alhora, un gran desgast a tots els nivells" i afegeix que ha servit per "fer de la festa una lluita i de la lluita una il·lusió". Alhora, Fontanals també detalla que el fet que l’any passat ja no es pogués celebrar com ells havien projectat "no ha ajudat, perquè va trencar una dinàmica".

Gent de la Terra passa ara el testimoni a Òmnium Cultural. Aquest mitjà ha parlat amb Òmnium i, de moment, encara no es coneixen els detalls de quin serà el format que prendrà la Mostra enguany. Caldrà esperar encara uns mesos per saber en què es traduirà aquest canvi en l’organització.

La Mostra sempre havia servit per projectar diferents espais i entitats que treballen en el conjunt dels Països Catalans. Segons Fontanals aquest és el tema que més els "preocupa" però esperen que Òmnium segueixi "fidel" a aquest esperit. En aquest sentit, considera que se sabrà trobar la manera per "continuar un projecte que sens dubte mereix la seva continuïtat".

 


Opina

Configuració
 • llamp 48.405 17 10 👍 11.992
  Tres Hurrah! per Gent de la Terra

  Allà hi anava la nostra Cultura buscant un racó i va ser un lleig trepitxar-la.

  recordeu sempre però que les associacions, les entitats no viuen de l'aire ni paguen les seves factures amb aire.

  És tan obvi que convé recordar-ho en aquest món de consum gratuit o que paga qualsevol altre.
  • ziol 7.295 15 293 👍 2.747

   No ha estat pas cap mena de problema econòmic el que ha motivat la decisió.

   Des del començament ens vam basar en el voluntariat i l’autofinançament, sense cap mena de subvenció ni aportació de tercers més enllà d’una quantitat minúscula per part dels participants —que si algú no podia pagar no passava res o que sovint era en espècie—, o sigui que amb els bars i les samarretes pagàvem tendals, equip elèctric, el so, transports, fulletons, l’esmorzar dels voluntaris, la senyera gegant o fins i tot els guardes de seguretat que la nit del deu vigilaven tota la instal·lació. Fora de catàstrofe meteorològica —va passar dos cops— sempre vam cobrir despeses i reinvertir el superàvit, sovint deixant material o logística a altres esdeveniments.

   El cessament d’activitat ha estat un problema bàsicament de jubilació, el nucli dur érem molt pocs i alguns, com jo mateix amb problemes de mobilitat, ja no podíem fer la mateixa feina que abans.

   I en unes dinàmiques molt canviants dins l’entorn independentista, no hem sabut trobar prou relleu generacional, o potser que les circumstàncies del moment porten la gent a altres menes de mobilitzacions.

   L’any 2016, una sèrie de malentesos o manques de contactes van fer que l’espai que ocupàvem, del qual era molt difícil trobar una alternativa viable, no estigués disponible i ens va obligar a anular la Mostra, que ja teníem preparada. Aquest any, amb la inèrcia ja perduda, ja no ens hi hem vist amb cor, sobre tot considerant que pel setembre, si tot va bé, tindrem mogudes moltíssim més importants.

 • ziol 7.295 15 293 👍 2.747
  Unes imatges que no són les que podia veure el públic, són les que vaig fer des de l’arc quan posavem les cordes per poder pujar l’estelada.

  cordes

  muntatge

  general

  elevador

  La darrera des de terra, sóc el del barret vermell.
 • goulah 19.312 14 77 👍 5.396
  Bona feina feta.

  A veure què és capaç de fer la gent d'Omnium.
 • Estatpropi Usuari sumador 158.482 10 1 👍 24.543
  Doncs quina merda, ves. La Mostra ja era una tradició més de l'Onze. 
 • Pedrolo 10.342 3 206 👍 4.536
  Molt trist de llegir que ha estat per manca de relleu generacional i perquè no s'hi han vist en cor. A vegades pensem que som molts i que si jo no ho faig, ja ho farà un altre i després veus que no és així. Molt trist...
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.176.503 missatges
 • 216.824 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat