Notícia

Erdogan tanca la Viquipèdia a Turquia en tots els seus idiomes

Les autoritats turques al·leguen 'consideracions legals'

Les autoritats turques han bloquejat l’accés a l’enciclopèdia virtual Viquipèdia en tots els seus idiomes argumentant “consideracions legals” però sense aclarir els motius del tancament, un nou pas més en el procés totalitari a Turquia i la transformació de les mans d’Erdogan en una República Otomana.

“Després de l’anàlisi tècnica i les consideracions legals basades en la llei 5651 (que regula els continguts i la criminalitat a internet), s’ha pres una mesura administrativa per a la pàgina web wikipedia.org“, ha anunciat l’Autoritat turca d’Informació i Comunicació (BTK) en un comunicat.

Segons la llei, la BTK ha de sol·licitar a un tribunal que confirmi la prohibició d’accés les 24 hores posteriors a l’aplicació de la mesura.

“La pèrdua d’accés correspon als filtres d’Internet usats per censurar el contingut al país”, ha assegurat en una nota Turkey Blocks, un grup que es dedica a vigilar les restriccions de l’ús d’Internet a Turquia.

Diversos diaris turcs expliquen que el Govern va demanar retirar articles que considerava que feien apologia del terrorisme i que Wikipedia es va negar a fer-ho.

Turquia ja va bloquejar en el passat l’accés a xarxes socials com Twitter o Youtube.

El canceller austríac, Christian Kern, ha aprofitat la cimera extraordinària de la Unió Europea relativa al Brexit per instar la Unió Europea a portar la seva relació amb Turquia a un “nou ordre” davant la situació de les llibertats fonamentals que travessa el país.

“Els esdeveniments són realment preocupants”, ha explicat Kern en relació al bloqueig a Wikipedia i a les recents detencions de més de 1.100 policies suposadament relacionats amb l’intent de cop d’Estat de juliol del 2016.

La Fundació Wikimedia ha publicat un comunicat

“Viquipèdia és una comunitat d’editors voluntaris que escriuen i mantenen més de 40 milions d’articles. Aquesta comunitat mundial té una poderosa visió: un món on cada persona pot accedir lliurement a la suma de tot el coneixement. Wikipedia representa una rica font de coneixements sobre una àmplia gamma de temes, des de la història de la medicina a la tecnologia. Els quasi 300.000 articles de la Viquipèdia turca també proporcionen el coneixement per a milions de persones sobre la història, cultura i la geografia- a tots els parlants del turc.
La llibertat d’informació és la base del coneixement lliure. Per a moltes persones, la Viquipèdia és la font més accessible d’informació fiable, neutra i en el seu idioma. Pot contenir contingut que alguns lectors consideren desagradable o ofensiu, però això per si sol no ha de ser motiu d’expulsió. Creiem que tota persona al món té el dret fonamental a compartir lliurement el coneixement i l’accés sense por de les repercussions. Ens oposem fermament a la censura o a les amenaces que condueixen a l’autocensura".

GeopolíticaCAT

GeopolíticaCAT

Geopolítica.CAT és una publicació online d’ALILL. Una visió catalana del món.

Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.297.960 missatges
  • 221.169 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat