Notícia

Campanya 'in extremis' per salvar el català a la Franja

Publiquen 'Els deu manaments dels franjolins' per garantir que les futures generacions l'utilitzin

El Moviment Franjolí per la Llengua i el Casal Jaume I de Fraga han llençat una campanya 'in extremis' per salvar el català a la Franja. Es tracta d'un decàleg amb mesures quotidianes que afavoreixen l'ús del català amb l'objectiu que les futures generacions l'utilitzin. L'han titulat 'Els 10 manaments dels franjolins'. 

La iniciativa arriba dos mesos després que un estudi alertés que el català a la Franja està en perill d'extinció -només un 4,2% dels ciutadans aragonesos saben parlar català. 

Decàleg del 'bon franjolí' 

A través d'aquesta campanya, l'entitat apel·la els catalanoparlants de la Franja -ho siguin d'origen o no- perquè garanteixin el present i el futur de la llengua. Els anima a no caure en castellanismes, a fomentar les publicacions en català a les xarxes socials i a parlar en català a casa tant com es pugui. 

La iniciativa s'emmarca dins de la campanya de la xarxa d'entitats d'Enllaçats per la Llengua: "Sant Jordi: llengua normalitzada, literatura sense fronteres".

 

 


Opina

Configuració
 • grinfild Usuari sumador 25.038 15 45 👍 4.122
  Crec que ho hem de fer a tot el Territori, de Fraga a l'Alguer i de Salses a Guardamar
 • Josep Carles 6.479 13 333 👍 2.384
  Just anava a fer el comentari d'en grinfild! Cal que aquest decàleg el complim tots els catalanoparlants, independentment del territori, poble o ciutat on visquem.
 • KAHVILASSA 593 13 👍 86
  Perquè els municipis de la Franja no voten incorporar-se a Catalunya, no tots, però qu'alguns ho facin, potser volrien canviar de "Comunitat A.", està permès a la Constitució ..
 • janokoev 163 2 👍 43
  Cal dir que la majoria d'Aragó es troba inscrit en territori castellà. Més que fer el percentatge de català sobre tot el territori, més valdria fer-lo sobre la Franja. 
  I tan debò eixos manaments els seguira tot lo món. La mare d'un amic meu es va ensenyar valencià de major quan sa mare ja el parlava. I una volta, vaig sentir que una dona parlava en valencià a la seua néta i quan aplegà la mare de la xiqueta (sa filla)  es va canviar d'idioma.
 • Marcos41247 4.290 2 498 👍 3.006
  Esperem que es segueixin i no es quedin en un cartell friki qualsevol oblidat. És una llàstima que difícilment la Franja mai podria deixar de ser part d'Aragó i retornar, ni tan sols sense cercar nosaltres la independència. Mai els ho permetrien. Els van separar de nosaltres per alguna raó. L'únic que podem fer és esforçar-nos per usar la nostra llengua i tenir-ne cura. 
 • catalàamallorca 41.533 7 14 👍 17.889
  El punt 4 l'haurien de tenir en compte tots aquells barcelonins que es perden a la que senten algú que no pronuncia la "e" com una "a". 
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.268.006 missatges
 • 220.048 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat