Notícia

'El lector de la Catalunya Nord vol retrobar la seva catalanitat a través dels llibres'

La llibretera Joana Serra recomana literatura amb segell de la Catalunya Nord

Perpinyà, 10:45 hores

Joana Serra tenia tan sols 26 anys quan va posar-se al capdavant de l'única llibreria que ven llibres íntegrament en llengua catalana a la Catalunya Nord. Ara, passada la trentena, ja s'hi sent com a casa. "Et truco en 5 minuts que se m'acumula la gent, va bé?", demana –precipitada– la seva veu afrancesada. Tut-tut-tut..

El prefix +33 de la pantalla ens recorda que la companyia telefònica ens la clavarà. A aquesta llibretera, les comandes que arriben tard del Principat i la indiferència de les institucions franceses li ho recorden cada dia. "Tinc el cul entre dues cadires: sóc una llibreria catalana dins l'estat de França", reconeix riallera i sense massa preocupació tampoc.

El secret? Una clientela fidel que prefereix l'assaig a la novel·la. "El lector de la Catalunya Nord vol retrobar la seva catalanitat i recuperar les seves arrels a través dels llibres", explica amb xivarri de fons. 

“Els llibreters hem d’enganxar els nanos perquè vegin que en aquesta llengua hi pot haver de tot i de qualitat”

La crisi econòmica, la irrupció dels llibres electrònics i el fet que la majoria d'autors del territori es decantin per publicar en editorials del Principat no l'ha arronsada. I el baix ús del català a la Catalunya Nord tampoc, malgrat que les dades són pessimistes. Els darrers estudis dibuixen un territori en què el 61% entén la llengua catalana, el 35% el sap parlar però no l'utilitza i només un 5% el fa servir habitualment.

El comptador del mòbil apremia i la clientela també. L'última pregunta: i de cara al futur? "Hem apostat per la literatura infantil i juvenil que està funcionant molt bé gràcies a les escoles immersives i bilingües, com La Bressola". La jove llibretera té clar el paper dels taulells en el foment de la literatura en català: “Els llibreters hem d’enganxar els nanos perquè vegin que en aquesta llengua hi pot haver de tot i de qualitat”. 

Les recomanacions de la llibretera Joana Serra per a aquest Sant Jordi: 

La ballarina de Berlín, de Joan Daniel Bezsonoff

L’oficial de l’exèrcit polonès Jerzy Sosnowski és enviat a fer d’espia a Berlín, quan el vigor del nazisme fa pensar el pitjor. El Berlín previ a l’ascensió de Hitler és un cau d’hedonisme desfermat, ple de cabarets, cafès-concert i teatres, una ciutat ideal perque Sosnowski, un seductor incorregible, aconsegueixi intimar amb secretàries, actrius i ballarines, pel pur plaer però també per traficar amb la informació que aquestes dones li proporcionen. Com a espia, Sosnowski és mourà com una ombra, i en el lleure s’aplicarà modèlicament i es deixarà seduir per Lea Niako, ballarina i espia alemanya, amiga dels futurs jerarques nazis —des de Himmler i Goebbels a Speer i Hitler—, que volen convertir Berlín en una ciutat monstruosa.

Cants populars de la Cerdanya i el Rosselló, de Joan Pere Cerdà

Aquest llibre recull prop d’una centena de cançons que, des de finals dels anys 40, Jordi Pere Cerdà va anar aplegant de boca de pastors, cantaires i gent de muntanya. Aquesta edició inclou els estudis que l’autor va deixar d’aquest material, la transcripció de les seves lletres i dos CD amb la interpretació cantada que ell mateix en va enregistrar. L’afinada sensibilitat del poeta que va ser Cerdà s’afegeix, en el resultat final, al valor de la preservació d’un patrimoni literari, musical, lingüístic i humà arrelat a la història del nostre país.

Catalunya Nord. La llesqueta del septentriód'Aleix Renyé

A través de Catalunya Nord. La llesqueta del septentrió, el periodista nord-català Aleix Renyé explica, en un relat amè i irònic, com, a mesura que es recupera la consciència de catalanitat a la Catalunya Nord –molt lligada al procés de ruptura amb l’Estat espanyol a la del sud i a la prepotència francesa que ha eliminat qualsevol referència nominal catalana en la seva organització territorial– l’ús social i públic de la llengua catalana es troba al límit de la seva desaparició, puix que el francès ha esdevingut, ja, la llengua materna dels catalans sota administració francesa.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.088.228 missatges
  • 214.014 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums