Notícia

Mor l'advocat incansable de les víctimes de la dictadura franquista

L'argentí Carlos Slepoy va exiliar-se a l'estat espanyol fugint de les tortures de Jorge Rafael Videla

Ha mort, als 68 anys, Carlos Slepoy, l'advocat que va impulsar la querella argentina contra els crims del franquisme. Un lletrat valent i incansable que també va ser l'advocat de l'acusació popular al judici contra Pinochet i Videla, entre d'altres dictadors llatinoamericans. Ell mateix va patir la dictadura argentina i va passar per diverses presons abans de marxar a l'exili. 

Ja a l'estat espanyol, com a advocat, arrossegava problemes de salut quan un policia begut fa tirar-li un tret a l'esquena a Madrid. Ell només mirava d'ajudar uns joves que estaven sent agredits per l'agent. L'incident el va deixar en cadira de rodes, però això no el va impedir seguir perseguint aquells que van torturar i assassinar. 

Uns anys més tard, l'any 2010, va començar la seva batalla pel reconeixement de la víctimes del franquisme. Va tornar a Buenos Aires per interposar la querella contra els crims del franquisme que, tot i que encara no s'ha resolt, ha tornat l'esperança a molts familiars de les víctimes. D'ençà, Slepoy va recollir testimonis, llegir documentació i treballar infatigablement de la mà dels familiars dels represaliats.

Ell sempre ho va tenir clar. Deia que els impediments per jutjar el franquisme a l'estat espanyola no eren judicials, sinó polítics. Tal i com recordava el diari arabalears: "Són 140.000 desapareguts a les cunetes, 30.000 nens que van ser arrencats de les mares republicanes i donats a famílies franquistes i 150.000 persones que van treballar en règim d’esclavitud. No és raonable que aquests crims siguin impunes i que, a més, ho siguin en nom de la democràcia. El 1977 es va aprovar una llei d’amnistia, però no aquesta que només beneficia els franquistes".


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.090.125 missatges
  • 214.072 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums